Hirdetés

Szülés utáni fertőzések

Az orvos szülés után fertőzésre gondol, ha az anya hőmérséklete a szülést követő 24 óra után 6 órás különbséggel mérve legalább kétszer 38 °C fölött volt, és ennek más nyilvánvaló oka nincs.

szülés utáni fertőzés, láz |

InforMed Hírek14   InforMed | Sándori, K.


A szüléssel közvetlen kapcsolatos fertőzések a méhből, a méh körüli területekből, vagy a hüvelyből indulnak ki, a vese fertőzése is előfordulhat. A láz egyéb okai, mint például a trombózis, vagy emlőgyulladás, rendszerint 4 vagy több nappal a szülés után jelentkeznek.

A szülés utáni fertőzések rendszerint a méhből indulnak ki. A fertőzött magzatburok, amely a magzatot és az azt körülvevő folyadékot tartalmazza, okozhat fertőzést a méh belső nyálkahártyájában, a méhizomzatban, vagy a méhet körülvevő területen.

Okok és tünetek

Az egészséges hüvelyben élő baktériumok fertőzést okozhatnak, bizonyos körülmények fogékonnyá teszik szülés után az anya szervezetét a fertőzésekkel szemben. Ezek a vérszegénység, a terhesség alatti magas vérnyomás, fehérje a vizeletben és ödéma, ismételt hüvelyi vizsgálatok, több mint 6 óra eltelte a burokrepedés és a szülés között, elhúzódó szülés, császármetszés, a méhlepény részeinek visszamaradása a méhben vagy jelentős szülés utáni vérzés.

Hidegrázás, fejfájás, gyengeségérzés és étvágytalanság gyakori. Rendszerint sápadtság, szapora pulzus és emelkedett fehérvérsejt szám észlelhető. A méh duzzadt, érzékeny és puha. A gyermekágyi folyás, mely változó mennyiségű lehet, rendszerint bűzös. Amikor a méhet körülvevő szövetek is érintettek, a fájdalom és a láz kifejezettebb; a duzzadt kötőszövet mereven tartja a helyén a megnagyobbodott, érzékeny méhet.

Szövődményként jelentkezhet a hashártyagyulladás, vérrög a kismedencei vénákban, amely a tüdőembólia veszélyével jár. A toxinok, melyeket a kórokozók termelnek, magas szintet érhetnek el a vérben, ami toxikus sokkhoz vezethet - a vérnyomás drámai esésével és a szapora pulzussal járó, az életet veszélyeztető állapot. A toxikus sokk súlyos vesekárosodást, és akár halált is okozhat.

Kórisme és kezelés

A fertőzés diagnosztizálásához az orvos megvizsgálja a tüdőt és a méhet, mintát küld a laborba a vizeletből és a méhváladékból baktériumtenyésztésre.

Az orvos igyekszik megelőzni vagy gyógyítani azokat az elváltozásokat, amelyek fertőzést okozhatnak. A hüvelyi szülés ritkán okoz fertőzést. Ha az anyánál fertőzés lép fel, rendszerint intravénás antibiotikumot adnak, amíg 48 órán át láztalan nem lesz.

A vesemedence gyulladás

A vese fertőzése is jelentkezhet a szülés után, amit a hólyagból feljutó baktériumok okoznak. Néha a katéter okozza, amit a vajúdás alatt, illetve a szülés után a vizelet elvezetésére helyeznek fel. A fertőzés már a terhesség alatt is jelentkezhet tünet nélküli baktérium-vizelés formájában. A gyulladás tünetei: magas láz, deréktáji- vagy mellkasi fájdalom, gyengeség érzés, székrekedés és rendszerint fájdalmas vizelés.

Az anya intravénásan kap antibiotikumot, amíg 48 órán át láztalan nem lesz. Vizeletmintából baktériumot tenyésztenek, és antibiotikumot váltanak, ha a baktérium nem érzékeny a megkezdett szerre. Az anya még 2 hétig szedi szájon át az antibiotikumot, miután elhagyta a kórházat. Bőséges ivással a normális vesefunkció fenntartható. Újabb vizeletvizsgálat szükséges 6-8 héttel a szülés után, hogy nem maradt-e vissza baktériumürítés.

Egyéb szülés utáni fertőzések

A szülés után 4-10 nappal jelentkező láz az alsó végtagban lévő vérrög kialakulását jelezheti, amit melegítéssel, fáslizással és a láb felpolcolásával lehet gyógyítani. Véralvadásgátlóra is szükség lehet. Nyugvó tuberkulózis is aktiválódhat a szülés után.

A szülés után 10 napon túl fellépő lázat általában az emlő fertőzése okozza, bár a hólyaggyulladás is gyakori. A hólyag és az emlő fertőzéseit antibiotikummal gyógyítjuk. Annak az anyának, akinek emlőgyulladása van, folytatnia kell a szoptatást, mert ez csökkenti az emlőtályog kialakulásának a kockázatát. Az emlőtályog ritka; antibiotikumot adnak és feltárják, kiürítik a tályogot.

szülés utáni fertőzés, láz

2018-01-12 18:58:59

No menu item defined, wrong database setup!
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop