3D ultrahangvizsgálat nőgyógyászati betegségeknél

Szomorú tény, hogy hazánkban az emlődaganatok mellett nagy számban fordulnak elő nőgyógyászati daganatok is. Az elmúlt néhány évben egyre ismertebbé váló, precíz orvosi diagnózis felállítását segítő 3D ultrahangtechnika kitűnően alkalmas a nőgyógyászati betegségek vizsgálatára. A módszer jelentőségéről Dr. Puhl Mária radiológus orvossal beszélgettem.

3D ultrahangvizsgálat | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(12):47-47   Celsus Kft. | Sziebig, T.
ideál: Miben különbözik a hagyományos és az ultrahanggal történő nőgyógyászati vizsgálat egymástól eredményességében és technikailag?

Dr. P. M.: A hagyományos nőgyógyászati vizsgálat tapintással, illetve szabad szemmel történik. Az orvos a hüvelyen keresztül nézi meg a méhnyak állapotát, valamint a hason keresztül tapintja a nőgyógyászati szerveket. Az ultrahang azonban láthatóvá teszi azokat a belső szerveket (méh, petefészkek), melyekhez az orvos nem "fér hozzá", így pontosabb vizsgálatot lehet végezni. Az utóbbi néhány évben az ultrahangvizsgálat technikája is nagy fejlődésen ment keresztül. Régebben csak olyan ultrahangfejek léteztek, melyekkel a hasfalon keresztül lehetett tájékozódni a kismedencében, s csak a nagyobb méretű elváltozások észlelésére voltak alkalmasak. Ma már olyan fejek is léteznek, melyekkel a hüvelyen keresztüli vizsgálat is megoldható, s ezzel a módszerrel a nőgyógyászati régióban és annak közvetlen közelében elhelyezkedő kisebb elváltozásokat is észre lehet venni.

MIT TUD KIDERíTENI?

ideál: Milyen nőgyógyászati betegségek szűrhetők ki ultrahanggal?

Dr. P. M.: A nőgyógyászati szűrés során használatos ultrahang a petefészkeket és a környezetüket, a méhet érintő elváltozások fellelésére alkalmas. E területen a legkomolyabb és legsúlyosabb következményekkel járó betegségek a nőgyógyászati daganatok, melyeket ultrahanggal jól lehet vizsgálni. A nőgyógyászati területen belül a méh vizsgálata kiemelkedően fontos, ugyanis ennek a szervnek a néhány mm-es nyálkahártya-borításából gyakorta indul ki nagyon súlyos kimenetelű rosszindulatú daganat. Az ultrahang alkalmas továbbá ciszták, miómák, polipok vizsgálatára is, valamint segítségével észre lehet venni a különféle gyulladásokat (pl.: petefészek-gyulladás).

ideál: A nőgyógyászati vizsgálatok esetében mennyiben mondható jobbnak a 3D ultrahang a 2D-nél?

Dr. P. M.: A 3D nagy előnye, hogy sokkal jobb felbontást biztosít, részletgazdagabb képet ad, mint a 2D.

  • Láthatóvá tesz egy olyan síkot, melyet a hagyományos ultrahang nem érzékel.
  • A három összetevő sokkal precízebb diagnosztikát tesz lehetővé. A 3D-technika legnagyobb jelentősége a méh belső felületének feltérképezésében van, melyet másként nem lehet láthatóvá tenni, sőt ez a módszer a petefészek-problémák esetében is pontosabb diagnózisra ad lehetőséget.
  • A 3D technikailag lehetővé teszi az ultrahangkép számítógépen való tárolását - az orvos a vizsgálat után újra alaposan végig tudja nézni, s a felvételről meg tudja állapítani az elváltozás típusát, pontos elhelyezkedését és méretét.

ideál: Mekkora méretű, illetve milyen stádiumban lévő elváltozást tud kimutatni a 3D ultrahang?

Dr. P. M.: Már az egészen kicsiny, néhány mm-es elváltozás is látható, de észrevehetősége nagymértékben függ annak környezetétől. Ennél a pontnál érdemes kitérni a 3D egy további előnyére, miszerint ezzel a készülékkel az orvos az elváltozások belső felületét is vizsgálni tudja. Ez azért különösen fontos, mert gyakorta előfordul, hogy például a cisztáról a későbbiek során kiderül, hogy rosszindulatú elváltozást kezdeményez, ám belső felületének vizsgálatával már a kezdeti stádiumban kiszűrhető.

Jó- VAGY ROSSZINDULATÚ?

ideál: Ezek szerint a nőgyógyászati daganatok esetében 3D segítségével meg lehet állapítani, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó?

Dr. P. M.: Többnyire igen. A 3D-technikának rendkívüli szerepe van az elváltozások elemzésében. Előfordulhat, hogy egy daganat 2 síkból - 2D ultrahangvizsgálat alapján - jóindulatúnak tűnik, és a harmadik sík mutat rá arra, hogy mégis rosszindulatúról van szó.

ideál: Milyen gyakorisággal ajánlott elmenni 3D ultrahang segítségével végzett nőgyógyászati vizsgálatra?

Dr. P. M.: Évente egyszer minden nőnek javasolt nőgyógyászati vizsgálat, citológiai- és ultrahangvizsgálat. Egyik sem helyettesítheti - azonban kiegészíti - a másikat. Aki a három vizsgálatot - panaszmentes állapotban - évente egyszer elvégezteti, biztonságban érezheti magát abból a szempontból, hogy az esetlegesen kialakuló betegség még kezdeti fázisban kiszűrhető. Már meglévő probléma esetén a vizsgálatok gyakoriságát annak jellege és mérete határozza meg.

FONTOS! A nőgyógyászati betegségek sokszor menstruációs vérzészavarral járnak. Amennyiben a legkisebb ilyen jellegű probléma jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Sziebig Tímea

| 3D ultrahangvizsgálat
2004-07-16 12:12:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop