Ha rossz a kenet...

A nemileg aktív tinédzsereknek és a 20-65 év közötti nőknek egészségük megóvása érdekében ajánlatos időnként elmenniük nőgyógyászukhoz kenetvizsgálatra. Ekkor az orvos szövetmintát vesz a méhnyakról, és ellenőrzi, hogy nincs-e valamilyen elváltozás vagy arra utaló előjel. Az időben észrevett betegség jól gyógyítható, a rendszeres szűrés pedig akár életet is menthet!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(7):45-45   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
A kenetminta akkor számít rossznak, rendellenesnek, ha megváltozott működésű sejtek találhatóak benne.

A méhnyaki elváltozás - cervikális diszplázia - kifejezés hátterében sokféle méhnyaki probléma lehet, az enyhe gyulladástól kezdve daganatot megelőző elváltozáson át a kifejlett rákos betegségig.

Néma tünetek...

Cervikális diszplázia esetén a méhnyaksejtek rendellenessége látható a kenetben. Ha ezt idejében észreveszik, az orvos hatékony gyógymódot rendel el, mielőtt még a probléma komollyá, esetleg visszafordíthatatlanná válna. Ugyanakkor megnyugtató lehet, hogy a méhnyakrák általában gyógyítható betegség. Az emberi papillomavírus (HPV) is okozhat olyan kisebb szemölcsöt, ami első számú okozója ennek a betegségnek.

A cervikális diszpláziák a rák előrehaladott állapotáig némák, azaz nincsenek tüneteik. Ezért fontos, hogy - 20-65 éves, nemileg aktív nők minden évben kenetvizsgálaton vegyenek részt! Ettől függetlenül, aki rendhagyó tüneteket észlel - ezek közé tartozhat a menstruációk közti vérzés, a közösülés utáni vérzés, a szokottnál nagyobb mennyiségű hüvelyváladék, az alhasi fájdalom vagy puffadás, a vizeletürítési panasz, a hátfájás - vegye ezeket a kellemetlenségeket figyelmeztető jelnek, s ne késlekedjen bejelentkezni kenetvizsgálatra!

Nagyon fontos!

A hüvelyhám károsodásának a rák előrehaladott állapotáig gyakran nincsenek tünetei. Ezért kell minden nemileg aktív nőnek rendszeresen, évente egyszer kenetvizsgálaton részt vennie, sőt ideális esetben hüvelyi ultrahangot is végeztetnie!

Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha a menstruációk között vérzés jelentkezik, közösülés után vérzés tapasztalható, a szokottnál nagyobb mennyiségű a hüvelyváladék, alhasi fájdalom vagy puffadás jelentkezik, illetve vizeletürítési panaszok tapasztalhatók.

Megismételt vizsgálat

Ha a kenet normális, nincs szükség továbbiakra. Ellenkező esetben a vizsgálatot meg kell ismételni, medencevizsgálattal kiegészítve, amikor is a méhnyakat egy speciális nagyítón keresztül - kolposzkóp - tanulmányozzák. Eközben apró szövetmintát vesznek a méhnyakról, és azt is mikroszkóp alá helyezik. Perdöntő ilyenkor, hogy található-e valamilyen rákos megbetegedésre utaló jel. Amennyiben a pótlólagos vizsgálatok is daganatos betegségre utalnak, a méhnyak egy bizonyos részét, súlyosabb esetekben a méhnyakat és a méhet is el kell távolítani.

Tipp : van olyan is, amikor elegendő egy intenzívebb gyulladáscsökkentő és immunerősítő kúra, s ha a következő kontroll jobb eredményt mutat, akkor ez a drasztikus megoldás elmaradhat.

A dohányzás fokozza a méhnyakrák kockázatát!

A nőgyógyászati problémák elkerülésének hatásos módja az étkezési szokások megváltoztatása. A táplálkozástudományi elemzések szerint azok a nők, akik sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, ritkábban betegszenek meg. Aki diétázik, ügyeljen arra, hogy ennivalója lehetőleg legyen sárga és narancssárga színű táplálékokban gazdag, például sárgarépa, sütőtök, paradicsom.

Az életmódváltás szintén eredményes lehet.

Tudta-e? A dohányzással nő a cervikális diszplázia kialakulásának kockázata, illetve annak eshetősége, hogy a betegség komolyra fordul. Az aktív és a passzív dohányzás egyformán hozzájárulhat a betegség létrejöttéhez. Bizonyos szexuális szokások, például a nemi élet korai elkezdése, a partnerek sűrű váltogatása szintén összefüggésbe hozhatók a méhnyaki problémákkal. A tudatos változtatás ezen a téren is pozitív eredményt hozhat!

A szexuálisan aktív nők számára védelmet nyújthatnak egyes fogamzásgátló eszközök, például a gumi óvszer vagy a spirál.

A táplálkozáskiegészítők ugyancsak hatékonyak lehetnek a megelőzésben és a kezelésben . A folsav (10 mg/nap) javíthat a fogamzásgátló tablettát szedő nők általános állapotán, ezenkívül gátolja a cervikális diszplázia kialakulását, feltéve, ha valaki sok gyümölcsöt és zöldséget is eszik. A béta-karotin, az E- és az A-vitamin, valamint a magnézium fogyasztása ugyancsak javulást hozhat.

Bizonyos gyógynövények is alkalmasak lehetnek a méhnyak gyógyítására, például a grépfrútmagcsepp, a lapacho-kéregből készült tea, a noni, a macskakarom, az orvosi ziliz, a közönséges cickafark... Ezek a növények gyulladáscsökkentő hatásúak, és serkentik a szövetek gyógyulását.

A mellékhatások elkerülése érdekében azonban mindenkor kérje orvosa tanácsát!

S. Gy

|
2004-07-16 12:13:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop