Nőgyógyászati szűrővizsgálatok

A nőgyógyászati szűrővizsgálat nemcsak a női nemi szervek vizsgálatát jelenti! Alkalmával mód nyílik más betegségek - például húgyúti fertőzés, elhízás, alultápláltság, pajzsmirigy-működési zavarok, valamint a hasi és kismedencei daganatok - szűrésére is. Évente egyszer mindenkinek okvetlen javasolt!

szűrővizsgálat, citológia, menopauza | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(5):52-53   Celsus Kft. | Kovács, Z.
A nőgyógyászati vizsgálatnak magában kell(ene) foglalnia az érintett hölgy egészségi állapotának holisztikus értékelését is, ám sok helyen csak a kenet és a nemi szervek állapotának kontrolljára szorítkozik.

VIZSGÁLATOK SORA

A szexuális élet megkezdése után évenkénti nőgyógyászati vizsgálat indokolt kolposzkópiával, citológiával, a nemi betegségek szűrésével. A tapintásos vizsgálat, a citológiai eredmény és a mikroszkópos analízis - kolposzkópia - eredményei mindig együtt értékelendők, mert csak ebben az esetben lehet megnyugtató diagnózist felállítani! A nőgyógyászati szűrővizsgálat részei:


 • a korábbi betegségek részletes kikérdezése
 • hüvelyi vizsgálat - méh, petevezetők, petefészek, húgyhólyag és végbél
 • méhnyakrákszűrés, azaz citológia
 • kolposzkópia
 • mellvizsgálat.

ÉRDEMES MEGJEGYEZNI! A 18. évét betöltött, vagy szexuálisan aktív nő számára a méhnyakrákszűrés évente ajánlott. Ennek lényege a kenetvétel a méhnyak felszínéről és a méhnyakcsatornából. A mintavétel után szükséges a méhnyak mikroszkópos - kolposzkó-pos - ellenőrzése a méhszájseb kizárására, valamint a hüvelyfalak áttekintése is elengedhetetlen. Problémamentes esetben a citológia évente egyszer kötelező!

MIT MIKOR ELLENŐRIZTESSÜNK?

Ha meg kell ismételni a vizsgálatot, legkorábban az előző vizsgálathoz képest 3-4 hónap múlva lehet azt elvégezni, mivel ennyi idő kell a méhnyak szöveteinek regenerálódásához. Ha az előző lelet HPV- (human papillo-mavírus-) fertőzés gyanúját veti fel, az ismételten végzendő citológia része a HPV-azonosító vizsgálat is. Amennyiben az előző leleten gyulladás - hüvely- vagy méhnyakgyulladás - miatt ismétlést kérnek, úgy a rákszűrés tervezett időpontja előtt legkésőbb 1 hónappal tanácsos vizsgálatra jelentkezni, és szükség esetén a gyulladás kezelését meg kell beszélni a kezelőorvossal, illetve azt el kell kezdeni. Ha gyanús, hogy a méhnyakon rosszindulatú elváltozás van, valamint, ha emiatt műtét történik, akkor a vizsgálatot 3-6 havonta indokolt ismételni. Szülés után 3 hónappal méhnyakrákszűrés ismétlése javasolt. Méheltávolítás után évente tanácsos a kenetvétel a hüvelycsonkból és ajánlott a petefészkek tapintásos vizsgálata is.

TUDTA? A méh, a petevezetők, a petefészkek műtéti eltávolítása után is legalább két évenként indokolt nőgyógyászati vizsgálatot végeztetni.

CITOLÓGIAI KISSZÓTÁR

P1: a kenet értékelhetetlen
P2: ép szövetek a méhnyakon
P3: az ép szövetek mellett a méhnyakon enyhe gyulladás jelei is láthatók, azaz fehérvérsejtek a kenetben
P4: kifejezetten daganatgyanús sejtek a kenetben
P5: biztosan daganatsejtek láthatók a kenetben

Atypia: normálistól eltérő megjelenésű sejtek a kenetben ASC: atypia a laphámszövetben AGC: atypia a mirigyhámsejtekben CIN I: csak a hámszövet alsó harmadában találhatók a daganatgyanús sejtek

CIN II: a hámszövet alsó és középső harmadában találhatók a daganatgyanús sejtek

CIN III = CIS: a hámszövet alsó, középső és felső harmadában találhatók a daganatgyanús sejtek LSIL: mérsékelt fokú laphámszöveti elváltozás, vagyis HPV és/vagy CIN I HSIL: súlyos fokú laphámszöveti elváltozás, vagyis CIN II/CIN III

HA A NŐGYÓGYÁSZ HOLISZTIKUS SZEMLÉLETÛ...

Amennyiben a nőgyógyász holisztikus szemléletű gyógyító, páciense a további vizsgálatokra számíthat:

 • a lágyéki sérvkapuk megtapintása, a nyirokcsomók vizsgálata a lágyékhajlatban például a herpeszvírus-fertőzés és nőgyógyászati daganatok is okozhatnak nyirokcsomó-megnagyobbodást
 • a has és mindkét vese megtapintása
 • a gerinc vizsgálata, hiszen a tartási zavarok később súlyos problémákhoz vezethetnek, többek között például fájdalomhoz
 • a nemi szervek régiójában
 • vérnyomásmérés, mindkét karon
 • a pulzus analízise a nyaki és a combi verőereknél is
 • testsúlymérés, mivel az elhízás hormonzavarral is járhat
 • az anyajegyek ellenőrzése nemcsak a nemi szerveken és a fartájékon
 • pajzsmirigyvizsgálat- rendellenes működése meddőséget, menstruációs és véralvadási zavarokat okozhat
 • visszerek vizsgálata - komplikációt jelenthet a visszérgyulladás, a mélyvénás trombózis
 • a mellekben tapintható elváltozások esetén - 35-40 év alatt - mell-ultrahangvizsgálat

MILYEN GYAKRAN KELL SPIRÁLKONTROL?

A spirál jelzőszálának helyzetét a méhnyakcsatornában a felhelyezés után először 1, majd 6 hónap múlva kell ellenőrizni. Ezt követően az évi nőgyógyászati szűrővizsgálatnak ez is a része.

A MENOPAUZA UTÁN JAVASOLT EGYÉB VIZSGÁLATOK

 • évente testmagasság- és csontsűrűségmérés
 • mammográfiai szűrés 40 éves kortól kétévente, 50 éves kortól évente. Ha a páciens családjában előfordult mellrák, akkor 35-40 éves kortól évente!
 • Weber-próba: ez a székletvizsgálat azt mutatja meg, van-e vér a béltraktusban. A vastagbél-, illetve végbéldaganat kiszűrésére szolgál
 • szemnyomás mérése - a zöld hályog megelőzése-felderítése érdekében.

A NEMI ÚTON TERJEDŐ FERTŐZÉSEK SZÛRÉSE

A méhnyakcsatornából vett minta ellenőrzésekor végezhető még: Chlamydia/ mikoplazma/ureoplazma-baktériumok azonosító vizsgálata, HSV (herpes simplex vírus), HPV meghatározása. Mindkét esetben a kórokozók DNS-ének kimutatása a legkorszerűbb. A vérből lehetséges még a szifilisz szűrővizsgálata is.

SZÛRÉS ÉS A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁK

Hagyományos fogamzásgátló tabletta szedése esetén évente nőgyógyászati szűrővizsgálat, méhnyakrákszűrés és laborvizsgálat - vérkép-, anyagcsere-, máj- és vesefunkció-, vizeletkontrollálás - javasolt. Továbbá a szűrővizsgálat keretében mellultrahang évenkénti végzése is tanácsos.

VIZSGÁLAT VETÉLÉS UTÁN

Vetélést követően van lehetőség vérvizsgálatra: célja, hogy kiderítsék, vannak-e a szervezetben különböző fertőzések aktív stádiumban, mivel ezek is okozhatják. A szervezet immunrendszerének antitesthez kapcsolódó válaszait kell ekkor analizálni.

NAGYON FONTOS! Ha a családban a nők között korábban előfordult trombózis vagy tüdő-embólia, akkor genetikai vizsgálat szükséges, hogy kiderülhessen, az érintett örökölte-e a hajlamot. Halmozott átöröklődés esetén abba kell hagyni a fogamzásgátló tabletta szedését!

LEHETŐSÉG ÉS KORLÁT

A hüvelyi ultrahangvizsgálattal a méh nagysága és szerkezete - a méhnyálkahártya, az esetleges ciszták, myomák -, a petevezetők és a petefészkek mérete, a fejlődő tüszők és a tüszőrepedés, valamint a környező szervek - például a húgyhólyag - is vizsgálhatók. Ugyanakkor nem használható a méhnyak daganatos folyamatainak felismerésére. Erre a méhnyakrákszűrő vizsgálat, a citológia javasolt.

JÓ TUDNI! Hüvelyi ultrahangvizsgálat előtt a húgyhólyagot célszerű kiüríteni, nem úgy, mint a hasi ultrahangvizsgálatkor - utóbbit teli hólyaggal kell végezni!

dr. Kovács Zoltán

| szűrővizsgálat, citológia, menopauza
2006-05-12 10:56:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop