ÚJ

Vérzés a hüvelyből

A vérzés okai a következők lehetnek: a szeméremtest vagy a hüvely sérülése, szexuális erőszak, hüvelygyulladás (pl. egy belevezetett tárgy miatt), a méh fertőzése, vagy a vér bizonyos, alvadási zavarokat okozó eltérései, például a leukémia és az alacsony vérlemezkeszám.


Menopauza, korai

Korainak nevezzük a menopauzát, ha a petefészek működése és a menstruációs ciklus negyven éves kor előtt megszűnik. Korai menopauzában az ösztrogénszint alacsony. Egyúttal azonban megnövekszik a petefészek-stimuláló agyalapi mirigy-hormonok (gonadotropinok), legfőképpen a follikulus-stimuláló hormon szintje, de ezek hiába próbálják serkenteni a petefészek működését. A korai menopauza oka lehet genetikai, főleg kromoszomális eredetű, vagy okozhatja autoimmun betegség is, amelyben a petefészket ellenanyagok károsítják. Dohányosokban a menopauza hónapokkal korábban beköszönthet.


Méhvérzés, diszfunkcionális

A diszfunkcionális méhvérzés olyan vérzészavar, amelyet nem sérülés, gyulladás, terhesség vagy daganat, hanem hormonális változás okoz. A diszfunkcionális méhvérzés legtöbbször a termékeny életkor kezdeti és végső szakaszában jelentkezik: az esetek 20 százaléka serdülőkorú lányokban, több mint 50 százaléka pedig 45 év feletti nőkben fordul elő. A rendellenes vérzések túlnyomórészt a diszfunkcionális méhvérzések körébe tartoznak, mégis, ezt a diagnózist csak az összes egyéb lehetőség kizárása után mondhatjuk ki biztonsággal


Vérzészavarok )méh vérzés)

A méh vérzése lehet a normálisnál bővebb, gyengébb, túl gyakori, vagy a menopauza után rendellenesen jelentkező. A vérzészavarban szenvedő nők körülbelül 25 százalékában a vérzés oka valamely szervi elváltozás.


Amenorrea

Az amenorrea (amenorrhoea) a menstruációs ciklus hiányát jelenti: a ciklusos vérzés meg sem indul (elsődleges amenorrea), vagy elmarad (másodlagos amenorrea). A menstruáció hiányát csak a serdülőkor előtt, terhesség alatt, szoptatáskor és a menopauza után tekintjük normálisnak.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop