Endometriózis műtét után

Tisztelt Doktornő!
Egy éve műtöttek endometriózissal, a méhemet és mindkét petefészkemet eltávolították, majd Decapeptil Depo kúrát kaptam. 38 éves vagyok, és sokízületi gyulladásban szenvedek. Csontritkulásom is van, 2,4-es. Jelenleg Remifemint, Prednisolont, Folsavat, Trexant, és Calciumot szedek.
Kérdéseim:
1) Kell-e hormonkezelés?
2) Milyen gyógyszert ajánl Ön?
3) Mivel védhető ki a korai öregedés? (a testmozgáson kívül, mivel rendszeresen mozgok, kb. napi 40 percet)
Válaszát előre is köszönöm!

endometriózis | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.
Gyógyszerelésében némi ellentmondást vélek felfedezni, ami biztosan abból adódik, hogy kezelését több orvos végzi. Legjobban akkor járna, ha felkeresné családorvosát vagy egy olyan orvost (belgyógyászt) aki egészben látja a beteget és összhangba tudja hozni a különféle betegségek egymásnak ellentmondó terápiáját. A Decapeptil például éppen a hormonszintet csökkenti, így ez is, de a Prednisolon is a csontritkulás kialakulásában szerepet játszhat, de az endometriosis miatt nem szabad hormonpótlást
alkalmazni. A megfelelő kalcium bevitel, a csontok terhelése, a lehető legkisebb szteroid dózis a legbiztosabb megelőzése a csontritkulás kialakulásának. Az öregedés ellen az aktiv életvitel a legjobb megelőzés, sajnos ennél többet nálam sokkal okosabb emberek sem tudnak még jelenleg mondani.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| endometriózis
2003-03-06 12:44:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop