Az endometriosis súlyosabb betegségekre utalhat

NEW YORK - Az endometriosis, ez a méhelváltozás arra utalhat, hogy az ebben szenvedő nőknél illetve családtagjaiknál nagyobb egyes ráktípusok és autoimmun betegségek kockázata, derült ki az Endometriosis Association (EA) felméréséből.

Endometriosis, méhnyálkahártya-túlburjánzás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Norton, A.

A szervezet által rendezett konferencián Mary Lou Ballweg, az EA elnöke ismertette a 4000 EA-tag bevonásával készített felmérést. Eszerint az endometriosis-betegek és családtagjaik fogékonyabbak a mell, a petefészek és a bőr daganatos megbetegedéseire és a non-Hodgkin lymphomára. Egy független szakértő szerint azonban a nem túl tudományos felmérés alapján nem szabad következtetéseket levonni.

Az ilyen nők és rokonaik körében az autoimmun betegségek, például a diabétesz vagy a reumatoid arthritis is gyakoribbak, mondta Ballweg. Autoimmun betegségnek nevezik az olyan kórfolyamatot, amelyben az immunrendszer fordul a test bizonyos részei ellen.

Endometriosis esetén a méh belső borítása, az endometrium darabkái a méhen kívül, általában a petefészekben vagy máshol a medencében is megtalálhatók. Normálisan az endometrium felszakad és havonta a menstruációval együtt távozik. Az endometriosisra jellemző kóros szövet azonban nem távozik, ehelyett vérrel telítődik, irritálja a környező szöveteket és esetenként hasi fájdalmakat okoz, és fájdalmassá teszi a nemi életet.

A termékeny korú amerikai nők 10-20 százaléka szenved endometriosisban a National Institutes of Health becslései szerint. A betegség oka egyenlőre ismeretlen.

Dr. Kevin Osteen, a Vanderbilt University School of Medicine tanára szerint az endometriosis kialakulásában valószínűleg az immunrendszer és az endokrin rendszer is szerepet játszik.

“Nem váratlan" - mondta dr. Osteen - “hogy az endometriosis összefüggésben állhat egyes daganatos és autoimmun betegségekkel."

A Ballweg által ismertetett felmérés eredményei között szerepelt, hogy ezen nőknél és - legfeljebb harmadfokú - rokonaiknál 27 százalék a mellrák aránya, míg az átlagos amerikai népességnél 0,1 százalék; a melanómáé 10 százalék a 0,01 százalékhoz viszonyítva; a petefészek-daganatoké 8,5 százalék a 0,04 százalékhoz viszonyítva és a cukorbetegségé 42 százalék az átlagos 6 százalékhoz képest.

Ugyanakkor igaz, hogy a felmérésben olyan nők is szerepeltek, akiknek az átlagosnál jóval súlyosabb az endometriosisa, ismerte el Ballweg, ezért az adatokat körültekintően kell értelmezni.

“A lényeg, hogy az endomentriosist komolyabban kell vennünk" - mondta az EA elnöke.

Az EA felmérése alátámasztja azokat az adatokat, amelyek egy 20000 résztvevő bevonásával Svédországban készített felmérésből származnak; ebből is az derült ki, hogy az endometriosis megnöveli a mell és a petefészek daganatos megbetegedéseinek és a non-Hodgkin lymphomának a rizikóját.

Ennek a tanulmánynak a szerzője, a bethesdai National Cancer Institute epidemiológusa, Louise A. Brinton szerint az EA felmérésének eredményei is további kutatásokat tesznek indokolttá. A felmérés “igen pontatlan" jellege miatt azonban ő is óvatosságra intett az adatok értelmezésével kapcsolatban.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| endometriosis, méhnyálkahártya-túlburjánzás
2002-07-31 23:59:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop