Az endometriózis - tények vs. fikció

Az endometriózis olyan krónikus állapot, amelyben a méh belsejét bélelő nyálkahártyához hasonló sejtek a méhen kívül helyezkednek el. Ez az állapot fájdalmat okozhat a menstruáció, a közösülés, valamint a vizelés vagy a székletürítés során. Más tünetekért is felelős lehet, okozhat émelygést, fáradtságot és mentális problémákat.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: Mayo Clinic

Néha, a szövet elhelyezkedésétől függően, problémákat okozhat a termékenységben. Ezenkívül az endometriózis más szervekben vagy azok körül is előfordulhat, még a tüdőben is.

Világszerte a termékeny korú nők körülbelül 10%-a szenved endometriózisban. Bár rendkívül ritka, az endometriózis férfiaknál is előfordulhat . Ezen túlmenően, mivel az endometriózis tünetei nagyon változatosak, a betegeknél gyakran késik a diagnózis.

Az endometriózis kockázati tényezői közé tartozik, ha van ilyen beteg a családban, ha a menstruáció 11 éves koruk előtt kezdődtek, vagy ha a menstruációk erősek vagy 7 napnál tovább tartanak, vagy 27 napnál rövidebb.

Az endometriózis diagnózisának megerősítése gyakran laparoszkópiával történik, amely altatásban végzett műtéti eljárás. Miután az orvos megerősítette a diagnózist, a tüneteket hormonterápiával és fájdalomcsillapítókkal kezelik. Ha az endometriózishoz társuló fájdalom súlyos, vagy ha meddőséget okoz, műtét választható. Jelenleg azonban nincs ismert gyógymód az állapotra.

Az ismert tények ellenére sok tévhit övezi az endometriózist.

1. A menstruáció általában nagyon nehéz, nagyon fájdalmas, vagy mindkettő

Bár a menstruáló nők több mint fele tapasztal némi fájdalmat a menstruáció során, az erős fájdalom néha endometriózis jelenlétére utalhat. Az endometriózis miatt a menstruáció nehéz és fájdalmas lehet, de nem mindig. A fájdalom más területeken is megjelenhet, például hasi fájdalom, vizelési fájdalom, ovulációs fájdalom stb. A menstruációs vérzések mennyisége változó lehet – a ciklus hossza is változhat, és a ciklus közepén jelentkező vérzés szintén lehetséges tünet.”

Vannak, akiknek nagyon fájdalmas menstruációi vannak, de ez csak a spektrum egyik vége. Vannak, akiknél enyhe görcsök és enyhe menstruációk jelentkeznek, másoknak pedig fájdalmuk van a menstruáció között. 

2. A terhesség gyógyíthatja az endometriózist

A terhesség nem gyógyítja meg az endometriózist. Néhány nő a tünetek javulását tapasztalja a terhesség alatt, míg mások nem, soknál pedig a tünetek súlyosbodnak.

A terhesség megváltoztatja a hormonszintet, mely azt eredményezheti, hogy az emberek különböző fájdalmakat tapasztalnak a szülés után.

A kutatások azt is sugallják, hogy a terhesség nem kínál előnyöket az endometriózisban szenvedő nők számára. Ezenkívül bár egyes endometriózis-elváltozások visszafejlődnek, mások változatlanok maradnak vagy növekednek.

3. A méheltávolítás gyógyíthatja az endometriózist

A méheltávolításon átesett, endometriózisban szenvedő nők bevonásával végzett vizsgálat szerint a résztvevők 84% -a elégedett volt a műtét utáni eredménnyel.

A méheltávolítás sok nőnél enyhítheti az endometriózis tüneteit, de az állapot kiújulhat a műtét után. A tünetek akkor is folytatódhatnak, ha a méhen kívül még mindig vannak méhnyálkahártya elváltozások.

Az endometriózis az ösztrogénre reagál, amelyet a petefészkek termelnek. A méheltávolítás önmagában ezért nem gyógyítja meg az endometriózist.

Az endometriózisnak különböző típusai léteznek, a felszínen lévő elváltozásoktól a bélbe és más szervekbe behatoló elváltozásokig. Ezt a típust mélyen beszűrődő endometriózisnak vagy DIE-nek nevezik. Ezek az elváltozások valószínűleg akkor sem fognak javulni, ha eltávolítják a petefészkeket vagy elnyomják a hormonokat.

4. Az endometriózis csak a női nemi szerveket érinti

Az endometriózis elváltozásai leggyakrabban a medencében és az alhasban találhatók, de bárhol lehet a testben.

A legtöbb endometriózis nem érinti a nemi szerveket, hanem a has belsejében, a hashártyán ágyazódik be. Ez okozza a fájdalmat. De az endometriózis szinte bárhol megtalálható, a tüdő nyálkahártyájában, sőt az agyban is előfordult, ahol görcsrohamokat okoz menstruáció során. Szerencsére ez nem fordul elő túl gyakran.

Egy 2017 -es , egereken végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy az endometriumból származó sejtek a test más szerveibe vándorolhatnak-e, azt sugallja, hogy a medencétől távoli helyeken előforduló endometriózis gyakoribb lehet, mint korábban felismerték.

5. Az endometriózis mindig fájdalmat okoz

A vizsgálati adatok arra utalnak, hogy az endometriózissal diagnosztizált nők több mint 60%-a számol be krónikus kismedencei fájdalomról. Ezen túlmenően az endometriózisban szenvedőknél 13-szor gyakoribb a hasi fájdalom, mint azoknak, akiknek nincs ilyen betegségük.

Néhány enyhe endometriózisban szenvedő nő elviselhetetlen fájdalmat érez, és néhány DIE-ben szenvedő nőnek alig vagy egyáltalán nincs fájdalma. Ez összefügghet azzal, hogy a beágyazódott sejtek felszabadítanak-e bizonyos fájdalmat okozó vegyi anyagokat, valamint azzal is, hogy hol van. Egyeseknél előrehaladott endometriózis csak véletlenül, hasi műtétnél derül ki.

6. A menopauza megállítja az endometriózist

Becslések szerint a nők 2–5%-a szenved posztmenopauzális endometriózisban. Az endometriózis nem feltétlenül szűnik meg a menopauza idején, hanem évekkel a menstruáció leállása után is kialakulhat. Ugyanazért, amiért a méheltávolítás nem mindig gyógyítja meg az endometriózist, előfordul, hogy a menopauza sem. Ezért ha az endometriózissal összefüggő fájdalom nem szűnik meg a menopauza után, akkor a legjobb, ha konzultál a panaszos nőgyógyásszal a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről.

7. Az endometriózis egyenlő a meddőséggel

A tanulmányok szerint az endometriózisban szenvedő nők 30-50%-a nehezen esik teherbe. A statisztikák összefüggésbe hozzák az állapotot a meddőséggel, de az endometriózis nem jelenti automatikusan a meddőség diagnózisát.

Vannak endometriózisban szenvedő páciensek, akik teherbe esnek, és enyhe endometriózisban szenvedők is, akiknek problémái vannak. Együtt kell működni a kezelőorvossal, mivel az endometriózis kezelésére használt gyógyszerek közül sok megakadályozza a terhességet, és le kell állítani.

8. Az abortusz endometriózist okoz

Az a mítosz, hogy az abortusz endometriózist okoz, az abortuszról szóló politikai vita miatt merülhetett fel. Ez azonban nem tényeken alapuló állítás. Bár az endometriózis pontos oka még mindig ismeretlen, úgy tűnik, hogy van egy genetikai kapcsolat. Nincs bizonyíték arra, hogy az abortusz endometriózist okozna. 

9. A fogamzásgátló tabletták gyógyíthatják az endometriózist

A fogamzásgátló tabletták nem gyógyítják az endometriózist, de segíthetnek csökkenteni a tüneteket az ovuláció és a menstruáció elnyomása miatt. A fogamzásgátló tabletták azonban úgy kezelik az endometriózist, hogy rendezik a hormonszinteket, és megakadályozzák a vérzést. Tehát jó kezelést jelentenek, de nem gyógyítanak.

Az endometriózis kezelésére használt egyéb gyógyszerek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, például a nem szteroid gyulladáscsökkentők.

Ezenkívül 2018 -ban az FDA jóváhagyott egy gonadotropin-felszabadító hormon antagonistát, egy olyan gyógyszert, amely segít az endometriózissal összefüggő fájdalom kezelésében.

10. A magas ösztrogénszint endometriózist okoz

Tévhit. A magas ösztrogénszintről nem bizonyították, hogy endometriózist okozna. Az ösztrogén-blokkoló gyógyszerek azonban segíthetnek a tünetek enyhítésében. Az ösztrogén és receptorai szerepet játszhatnak azokban a folyamatokban, amelyeket a tudósok az állapottal társítanak.

Egy 2022 -es tanulmány megjegyzi, hogy az endometriózis megelőzése vagy kezelése olyan terápiákat is magában foglalhat, amelyek az immunrendszer aktivitását célozzák. A tanulmány szerzői olyan bizonyítékokat találtak, amelyek szerint bizonyos fehérvérsejtek aktiválódása krónikus gyulladáshoz vezethet, és hozzájárulhat az állapot kialakulásához.

| endometriózis
2023-01-17 17:35:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop