Egyszerűbb endometriosis-diagnózist keresnek a szakértok

SAN ANTONIO - A szülőképes korban levő nők körében az endometriosis nagy fájdalmakkal és meddőséggel járó rendellenesség.

Endometriosis, diagnosztika | The New York Times Health News Service   Medincorp | Finlay, D.

Jelenleg az egyetlen biztos diagnózist csak sebészetileg lehet fölállítani, a medencében végzett vizuális vizsgálattal.

Két, a közelmúltban megjelent tanulmány jobb és nem sebészeti módszereket javasol.

''Évtizedek óta keresik a módját, hogy kíméletesebben lehessen megállapítani az endometriosist'' - mondta dr. Robert Schenken, a texasi Egészségtudományi Központ nőgyógyász professzora. ''Ez nagyon nagy lépés lenne előre.''

Az endometriosis akkor alakul ki, amikor a méhnyálkahártya darabkái szabálytalanul helyezkednek el és más alhasi szervekhez kötődnek: a petefészkekhez, a Fallop-kürtökhöz vagy magához a méhhez.

Az új helyükön a sejtek megvastagodnak és véreznek a menstruáció alatt, vérhólyagok, ciszták és végül sebek keletkeznek.

A betegség szimptómái a fájdalommal járó közösülés, meddőség és bizonyos esetekben a fájdalmas és erős havi vérzés.

Az első tanulmány szerzői a dallasi Southwestern Medical Center kutatói. Azonosítottak egy enzimet, az aromatase-t, amely előre jelezheti az endometriosist, - jelentette ki dr. Schenken.

A dallasi kutatócsoport az enzimet az endometriumban, a méhnyálkahártyában találta meg, az endometriosisban szenvedő nőknél. Ugyanezt az enzimet nem lelték föl a panaszmentes nők csoportjában.

Amennyiben a kísérlet eredménnyel jár, a nőket a méhnyálkahártya egy kis mintavételével lehet vizsgálni. Az egyszerű vérvételnél ugyan nagyobb a beavatkozás, ám könnyebben elvégezhető, mint a mostani, laparoszkópiás diagnosztikai módszer.

Ennél az eljárásnál a köldöknél egy kis metszést végeznek és egy kamerát vezetnek be a medencébe, hogy föltárják az endometriosis jeleit. Előfordulhat, hogy ezzel a beavatkozással egyidejűleg lézerrel el is lehet távolítani a károsult szövetet.

Az endometriosis öröklődő betegség, a második tanulmány szerzői, az oxfordi egyetem kutatói a kórért felelős géneket keresik.

Ha megtalálnák a hibás gént, azonosítani lehetne a veszélyeztetett nőket. Schenken doktor szerint ekkor ki lehetne próbálni bizonyos preventív módszereket, mint pl. az orális fogamzásgátlókat.

Az endometriosis előfordulása a szülőképes korban levő nőknél 2-15%. Sokan vannak azonban, akiknél a tünetek enyhe formában jelentkeznek, ezért őket nem is diagnosztizálják.

A betegségre még nem találták meg a gyógymódot, egyedül a menopauza oldja meg a problémát, bár a sebészi beavatkozás és a fogamzásgátló tabletták segíthetnek. Gyakori a betegség újbóli előfordulása.

Megjelent: The San Antonio Express-News

| endometriosis, diagnosztika
2002-07-31 18:19:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop