Tanácsadás és előadások az endometriózis napon

- Ingyenes tanácsadással és előadásokkal várják az endometriózis betegséget ismerő és nem ismerő nőket szerdán a budapesti Róbert Károly Kórházban a világnaphoz kapcsolódva.

Az Endo March - Worldwide Event eseményhez idén is csatlakozva szerda délután ingyenes tanácsadással és előadásokkal várják az érdeklődőket a Róbert Rendelőben. Az endometriózis okozta meddőség megelőzésének, kezelésének egyik legfontosabb része ugyanis a betegség felismerése.

A rendezvényen a tünetek felismerésének fontosságáról, a gyógyulás és a teherbeesés lehetőségeiről Fülöp István nőgyógyász, a Róbert Károly Kórház Meddőségi részlegvezető főorvosa tart előadást. Szabó Ferenc andrológus arról tájékoztatja majd a résztvevőket, hogy mit tehet a nő, ha a gyermekáldás elmaradásáért feltételezhetően nem ő a felelős. Soltész Krisztina pszichológus, párterapeuta pedig a párkapcsolatokban felmerülő problémakezelésekről beszél.

Tekse István, a Róbert Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, meddőségi specialista az MTI-nek elmondta: az endometriózisban szenvedő nők száma világszerte 200 milliónál is több lehet, Magyarországon a becslések szerint 200 ezer nőt érinthet a betegség.

A specialista a betegség legfőbb tünetei közt említette a görcsös menstruációt, a menzesztől független alhasi fájdalmat, a szexuális együttlétnél érzett alhasi fájdalmat, valamint a kiterjedtebb endometriózis esetében a görcsös vizelési ingert és vizelést, a görcsös székletürítést, előrehaladottabb stádiumban pedig a véres székletet és vizeletet.

Az endometriózis megnehezíti a teherbeesést, a tünetek miatt romolhat az életminőség, akár mindennapos panaszokat okozhat. Becsült adatok szerint Magyarországon körülbelül százötvenezer meddő pár vár gyermekre, 15-30 százalékuknál a gondot a nők endometriózisa okozza - fűzte hozzá a specialista.

Tekse István a betegség diagnosztizálásával kapcsolatban elmondta, hogy érdemes olyan centrumban kivizsgáltatni a problémát, ahol erre szakosodott nőgyógyászok dolgoznak és napi rutinnal ezzel foglalkoznak. Az endometriózisban szenvedő nők kisebb része gyógyszeres terápiával kezelhető, emellett speciális étrenddel és mozgással egybekötött életmód-változtatással is jó eredményeket lehet elérni.

Abban az esetben, ha a méhből "elszabadult" szövetek megtelepednek a méh külsején vagy a méhfalban, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken, valamint a hashártyán, a bél felületén, a húgyhólyag, a húgyutak területén, sőt akár műtéti hegekben, indokolt lehet az operáció. A műtét után pedig a legjobb terápia a hosszú távú gyógyulásra maga a terhesség, akár természetes úton, akár lombikbébi-kezelés eredményeként.

Tekse István kiemelte: a terhesség, valamint a szülést követő szoptatási időszak olyan állapot, amely megakadályozhatja a betegség kiújulását.

| endometriózis, méh vérzés, világnap
2015-03-24 20:11:44


Endometriózis

Az endometriózis az egyik legbonyolultabb és leghomályosabb eredetű nőgyógyászati megbetegedés, magyar neve nincs. Az elnevezés az endometrium (méhnyálkahártya) szóbó...


NEAK: nincs többéves várólista endometriózis műtétre

Nincs többéves várólista endometriózis műtétre - szögezte le hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).


Tanácsadás és előadások az endometriózis napon

- Ingyenes tanácsadással és előadásokkal várják az endometriózis betegséget ismerő és nem ismerő nőket szerdán a budapesti Róbert Károly Kórházban a világnaphoz ...


Melyek az endometriózis kockázati tényezői?

Az endometriózis a méh nyálkahártyájának (endometrium) a méh üregén kívüli elhelyezkedése. Az egyik leggyakoribb tünet a menstruáció alatti fájdalom.


Rejtélyes női betegség - Endometriózis

Endometriózis - orvosi szaknyelven így ismert az a betegség, amelyről főként az utóbbi években esik több szó. Régebben is tudtak róla az orvosok - mondja Fülöp Istvá...