Legutóbbi cikkek

Az endometriózis - tények vs. fikció

Az endometriózis olyan krónikus állapot, amelyben a méh belsejét bélelő nyálkahártyához hasonló sejtek a méhen kívül helyezkednek el. Ez az állapot fájdalmat okozhat a menstruáció, a közösülés, valamint a vizelés vagy a székletürítés során. Más tünetekért is felelős lehet, okozhat émelygést, fáradtságot és mentális problémákat.


Endometriózis

Az endometriózis az egyik legbonyolultabb és leghomályosabb eredetű nőgyógyászati megbetegedés, magyar neve nincs. Az elnevezés az endometrium (méhnyálkahártya) szóból származik


NEAK: nincs többéves várólista endometriózis műtétre

Nincs többéves várólista endometriózis műtétre - szögezte le hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).


Tanácsadás és előadások az endometriózis napon

- Ingyenes tanácsadással és előadásokkal várják az endometriózis betegséget ismerő és nem ismerő nőket szerdán a budapesti Róbert Károly Kórházban a világnaphoz kapcsolódva.


Melyek az endometriózis kockázati tényezői?

Az endometriózis a méh nyálkahártyájának (endometrium) a méh üregén kívüli elhelyezkedése. Az egyik leggyakoribb tünet a menstruáció alatti fájdalom.


Rejtélyes női betegség - Endometriózis

Endometriózis - orvosi szaknyelven így ismert az a betegség, amelyről főként az utóbbi években esik több szó. Régebben is tudtak róla az orvosok - mondja Fülöp István, a Róbert Károly magánklinika meddőségi részlegének vezető főorvosa -, de mivel a diagnosztikai lehetőségek, az eljárások és a technikai fejlettség nem volt olyan fokon, mint ma, nehezen ismerték fel ezt a betegséget.


Génkutatók kínálnak reményt az endometriózistól szenvedő nőknek

Kutatók két genetikai változatot azonosítottak, melyek növelik a ez endometriózis kialakulásának kockázatát a nőknél - írta vasárnap a BBC hírportálja.


Az étrendtől is függ az endometriózis kockázata

A sok tonhalat és lazacot, valamint más, omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztó nőknek kisebb a kockázata az endometriózis kialakulására, míg azoknál, akik étrendje tele van transzzsírokkal, nagyobb eséllyel fejlődik ki az elváltozás.


Eltévedt női szövetek
Rejtélyes hasi panaszok nyomában: endometriózis

Nőnek lenni jó. Nőnek lenni fantasztikus! Még akkor is, ha a nőiességünkkel együtt járó testi folyamataink olykor-olykor megnehezítik egy-két napunkat. Sajnos vannak közöttünk olyanok – nem is kis számban –, akik női mivoltukat „nem ússzák meg” egyszerűen a nehéz napok kellemetlen tüneteivel. Életüket ugyanis az endometriózis okozta rejtélyes és fájdalmas panaszok keserítik meg. Erről a nem túl közismert, nehezen felismerhető női betegségről dr. Vereczkey Attilát, a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi és Asszisztált Reprodukciós Centrum vezető főorvosát kérdeztük.


Az endometriosis súlyosabb betegségekre utalhat

NEW YORK - Az endometriosis, ez a méhelváltozás arra utalhat, hogy az ebben szenvedő nőknél illetve családtagjaiknál nagyobb egyes ráktípusok és autoimmun betegségek kockázata, derült ki az Endometriosis Association (EA) felméréséből.


1 |

Web Design & Development Prowebshop