A vizelet-inkontinencia

Azt a tünetet, amikor a vizelet akarattól függetlenül, a húgycsövön keresztül elfolyik, vizelet-inkontinenciának nevezzük.

| InforMed Hírek20   InforMed | Törzsök, F.

Kép_ Expert Chikitsa

Jellemzője, hogy a vizelet ürítése nem a megfelelő időben és nem a megfelelő helyszínen következik be, és ezzel súlyos problémát okoz az illetőnek. A vizelet ürülhet folyamatosan különböző húgyúti sipolynyílásokon keresztül is, de ez a fajta vizeletcsorgás ritka jelenség és nem tartozik az inkontinencia fogalomköréhez.

A vizelet-inkontinenciáról tudjuk, hogy gyakori, de pontos előfordulását nehéz megtalálni. Sokan úgy gondolják, hogy ez a panasz az időskor velejárója, és nem törődnek vele, máskor egyszerűen a szégyenkezés miatt nem mernek jelentkezni orvosuknál, ezért az esetek jelentős hányadát nem regisztrálja az egészségügy.

Néhány országban végeztek a lakosság körében felmérést. Angliában és az Egyesült Államokban készült tanulmány szerint a vizelet-inkontinencia gyakorisága korosztályok szerint a következő.

A vizelet-inkontinencia gyakorisága korosztályok szerint

Életkor években

Inkontinencia előfordulása

Nők

15-44

5-7 %

45-64

8-15 %

65 felett

10-20 %

Férfiak

15-64

3 %

65 év felett

7-10 %

A stressz-inkontinencia

Összességében az USA-ban 13 millió, az Egyesült Királyság területén pedig 2-3 millió ember szenved vizelet-inkontinenciában. Az inkontinencia tünet, melyet többféle betegség okozhat. A húgyhólyagnyak alátámasztásának gyengülése eredményezi, hogy haspréskor, köhögéskor, tüsszentéskor megsüllyed ez a terület. A záróizom kikerül a hasűri nyomás alól, így ez a nyomás nem segíti - mint normál esetben - a zárószerkezet működését. A húgyhólyagban keletkezett túlnyomásnak a záró izomgyűrű így nem tud ellenállni és a vizeletet átengedi. Ezt hívják stressz-inkontinenciának.

Sürgősségi-inkontinencia

A másikfajta vizeletelcsepegés a húgyhólyag túlságosan aktív működésén alapul. Hamar jelentkezik parancsoló vizelési inger, és a vizelést nem tudja az illető késleltetni, visszatartani, ezért csurog el. Ennek a formának a neve a sürgősségi inkontinencia. Ez utóbbi számos húgyhólyagbetegség tünete lehet, de előidézheti a hólyag beidegzésének károsodása is, amelyet leggyakrabban a tartósan kezeletlen cukorbetegség okozhat.

A különböző inkontinencia-típusok gyakoriságának megoszlása férfiaknál és nőknél.

Inkontinencia típusa

Gyakoriság (%)

Gyakoriság (%)

nőknél

férfiaknál

Stressz-

25%

2%

Sürgősségi

20%

33%

Kevert

33%

1%

Éjszakai bevizelés

10%

25%

Egyéb

12%

39%


Az éjszakai bevizelésről

Az éjszakai bevizelés a legtöbbször a hólyag működésének éretlensége miatt gyermekkorban következik be. Az egyéb okok között szerepel például a teljes vizeletrekedéskor kialakuló, úgynevezett túlcsorgásos hólyag. Előfordulhat bevizelés igen nagy mennyiségű vizelettermelődés miatt is. Ez utóbbinak lehet hormonális vagy anyagcserezavar az oka, de kiválthatja vízhajtó hatású gyógyszer és létrejöhet a veseelégtelenség bizonyos stádiumában is. Az idegrendszer egyes megbetegedéseinek vagy sérülésének is lehet tünete a húgyhólyag működési zavara.

A kezelés lehetőségei

Az inkontinencia kezelésének alapelve, hogy a vizeletcsepegés okát kell megszüntetni. Az alapos kikérdezéssel és fizikális vizsgálattal az esetek többségében el lehet dönteni, mi okozza a vizelet csepegését. Ha a hólyagnyak megsüllyed, akkor ezt kell helyrehozni az alátámasztó izomzat erősítésével, speciális tornagyakorlatokkal vagy súlyosabb esetekben a hólyagnyakat felemelő műtéttel. A sürgősségi vizelet-inkontinenciában a hólyag ingerlékenységét fokozó okot kell megkeresni.

Gyakori, hogy nem találunk kóros elváltozást, a hólyagürítő izomzat mégis hiperaktívan működik. Ilyenkor gyógyszer adásával fékezhető ez a túlműködés. Idős korban nőknél, a menopauza időszakában, a női nemi hormonok hiányában a húgycsőnyálkahártya sorvad, elvékonyodik, ezért a húgycsőzáró izom rossz hatásfokkal dolgozik. Ilyenkor sokat javíthat a helyzeten a hormon pótlása.

A vizeletelcsepegés a normális életvitelt megzavarja, az életminőséget rontja, esetenként pedig komolyabb betegség tünete is lehet, ezért mindenképpen ajánlatos felkeresni ezzel a problémával az orvost. Stressz-inkontinencia esetében a megelőzésre kell felhívni a figyelmet. Szülés után a végbél és a húgycső záróizma és a gáti izomzat speciális tornagyakorlatokkal megerősíthető, és ezzel jelentősen csökken a hólyagnyak későbbi megsüllyedésének esélye.

A kellemetlen panasz esetén érdemes szakorvost felkeresni, mert nem csupán a "betét" jelenthet megoldást.

| vizelet, inkontinencia, stressz-inkontinencia
2022-06-05 12:31:47
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop