Hirdetés

Inkontinencia

A vizelet inkontinencia részben más betegségek kísérő tünete lehet, részben az életkor előrehaladtával keletkező anatómiai eltérések következtében alakul ki.

inkontinencia, vizelettartás, vizelet csepegés |

InforMed Hírek19   InforMed | Hulló, D.

A felnőtt népességben a kórkép előfordulása 5-10%-ra tehető, míg a 60. életév után aránya 30%-ra módosul.        

A fiatalabb korosztály számára beilleszkedési zavart jelent, a középkorúak számára mind szexuális, mind munkaképesség csökkenést okoz, az időseknél fokozódik az elszigetelődés, romlik az életminőség a vizeletcsepegéssel járó gondok miatt.

1. Stressz inkontinencia

A nőknél az akaratlan vizeletvesztés 60-70%-ban a húgyhólyag záróizom gyengeség következtében lép fel olyan esetekben, amikor a beteg tüsszent, köhög vagy nevet (stressz inkontinencia).

A vizelettartásért felelős izmok tölcsérszerűen veszik körül a húgyvezetéket, a hüvelyt és a végbelet. A medencefenék izmainak gyengeségekor a húgyhólyag egy része is megsüllyed. A húgycső körkörös záróizma gyengül, a változókor után a női hormon hiányában sorvad a húgycső nyálkahártyája is, a támasztékot nyújtó környező szövetek gyengesége együttesen idézi elő a vizelettartási zavart.

Kivizsgálás

A kivizsgálás több lépésből áll és segít megállapítani a vizeletcsepegés pontos okát. Hüvelyi vizsgálat során a mellső hüvelyfal megereszkedése észlelhető. Vizeletvizsgálat a fertőzés kizárása céljából történik. A vizeletvesztés fokának megítéléséhez különböző műszerek állnak rendelkezésre.

Kezelés

A vizeletvesztés enyhébb formáinál konzervatív kezelés az első lépés. Elhízott betegeknél a fogyókúra is sokat segít. A medencefenék izmainak erősítése intim torna segítségével megvalósítható, de elektromos ingerléssel szintén összehúzódásra lehet késztetni az érintett izmokat. Egy ilyen kezelés kb. 15-20 percig tart. Menopauza után hormonkezelés is alkalmazható, de megkezdéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges.

A záróizmok elégtelen működése műtéttel is korrigálható (TVT műtét, IVS műtét). Ekkor többnyire polipropilénből készült szalagot vezetnek át a húgycső alatt, amely azt megemeli. Idősebb betegeknél, vagy akinél a műtét nem végezhető el, vagy a páciens nem vállalja, jó megoldás a vizeletgyűjtő pelenka, végső esetben pedig katéter is alkalmazható.

2. Késztetéses inkontinencia

Egy másik formája a kórképnek a gyakori, kis mennyiségű vizelés. Ezt késztetéses inkontinenciának hívjuk, előfordulási gyakorisága 20-30%, de gyakran jár együtt stressz inkontinenciával.

Hátterében a hólyagfalban lévő érző idegek működészavara áll, de okozhatja simaizom gyengeség, cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodás is. A húgyhólyagban lévő gyulladás, kő, daganat szintén okozhat ilyen tüneteket.

Vizsgálata az előző formához hasonló, amelyet hasi ultrahang vizsgálattal szokás kiegészíteni a daganat vagy kövesség kizárására.

Kezelése a kiváltó ok megszűntetése, viselkedésterápia, esetenként gyógyszeres kezelés. Szintén alkalmazható az áramingerlés, de ilyenkor nem az izmokat, hanem az ideget kezelik.

Férfiak körében alig néhány százalékban találkozunk inkontinenciával. Ennek oka az eltérő testfelépítés. Prosztata-, húgyhólyag- és végbéltáji műtétek után lehet rá számítani. Speciális inkontinencia a túlcsordulásos forma, amikor a hólyag túltelítődése után a záróizom már nem képes ellenállni, ekkor következik be a vizelet távozása.

Egyéb formák

Húgyúti elzáródást prosztata megnagyobbodás, húgycső szűkület, tumor és más betegségek idézhetnek elő. Idegrendszeri károsodás és izombetegség is okozhat vizelési panaszokat. Férfiaknál többnyire urológus irányítja a kezelést, amely fizioterápiától kezdve a gyógyszeres kezelésen keresztül a műtétig terjedhet.

Gerincvelő sérülés egyaránt járhat vizelet elakadással és vizelettartási képtelenséggel, attól függően melyik területen következett be a sérülés. Agyvérzésen átesett betegeknél szintén előfordulnak vizelettartással kapcsolatos problémák. Az urológiai szakvizsgálaton kívül ideggyógyászati kivizsgálás indokolt az ilyen esetekben.

A kezelés általában a kiváltó ok megszüntetését célozza, és gyakran összetett folyamat. Különböző segédeszközök segítik a beteg és idősek gondozását vállalók életét. Az esetek jelentős részében a kezelés jelentősen javítja a betegek életminőségét, különösen a 70 éven felüliek körében fontos tényező, mivel nemtől függetlenül 60-70%-ban szenvednek inkontinenciától ebben a korosztályban.

inkontinencia, vizelettartás, vizelet csepegés

2021-08-18 11:50:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop