Négy plusz öltés – és megszűnik az inkontinencia

A méh-előreeséssel műtött nők tízezreinél előzheti meg négy külön öltés a hólyagproblémákat, olvasható egy új amerikai közleményben.

inkontinencia, méh előesés, vizelet | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
- Igen gyakori nőknél ez a probléma, de most először sikerült bemutatnunk, hogy egy kis műtéttel megelőzhető a vizelet-inkontinencia – mondja dr. Linda Brubaker, a kísérlet vezetője. A szövetségi pénzből finanszírozott kísérlet annyira sikeres volt, hogy idő előtt abba is hagyták.

A részt vevő 322 nőt méh-előreeséssel műtötték. Ez az állapotot gyakran a sok gyerekszülés idézi elő, évente mintegy 200 ezer nőnél kell elvégezni a beavatkozást. A műtét azonban gyakran okoz vizelet-visszatartási problémákat. Az orvosok most azt akarták megtudni, hogy ha a műtét második lépéseként elvégzik az ún. Burch-eljárást, megelőzhető-e az inkontinencia. A beavatkozás során mindkét oldalon két-két állandó öltéssel rögzítik a vizeletürítést kontrolláló izmokat.

A kísérletben a műtött nőknek csupán 6 százaléka jelzett három hónap elteltével vizelet-visszatartási problémát szemben a kontrollcsoport 25 százalékával.

Az említett beavatkozást az ún. stressz-inkontinenciánál már a 60-as évek óta alkalmazzák, ez volt az első kísérlet, hogy a méhplasztikával együtt végezték el.
| inkontinencia, méh előesés, vizelet
2006-04-14 09:48:52

Web Design & Development Prowebshop