IVF és ikerterhesség

Az ikerterhességek okozta problémák miatt az IVF során egyre inkább az egyetlen embrió beültetése a cél. A genetikai ujjlenyomat alapján a közeljövőben kiválasztható több embrió közül a legéletképesebb.

meddőség, IVF, embrió, genetika | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A mesterséges megtermékenyítésnek (in vitro fertilization – IVF) két hátulütője van. Az egyik, hogy az embrió nem mindig éli túl a méhbe való beültetést, ezért az orvosok gyakran több embriót is beültetnek. Ez vezet a második hátrányhoz: ikerterhességekhez, amelyek az anyát és a magzatokat egyaránt veszélyeztetik.

Már ma is lehetséges, hogy az orvos anélkül, hogy az embriónak ártana, „biopsziát” vegyen, azaz néhány sejtet kinyerjen a korai embrióból. Az ausztráliai Monash-egyetem kutatói nemrégiben kimutatták, hogy ezeknek a sejteknek a DNS-ujjlenyomatai értékes információval szolgálnak az embrió életben maradásának esélyéről.

Gayle M. Jones kutató és munkatársai beültetés előtt vettek genetikai mintát korai embriókból, 48 mesterséges megtermékenyítésben részt vevő nő méhébe. Ugyanígy genetikai ujjlenyomatot vettek az így megszületett 37 újszülöttből is, hogy megállapíthassák, melyek voltak sikeresek, és melyek nem.

A genetikai szűrés kimutatta, hogy bizonyos, a sejt megtapadásában, a sejtek kommunikációjában, a sejt anyagcseréjében és az ingerekre adott válaszában, tehát az implantáció sikerében kulcsszerepet játszó gének különösen aktívak voltak a sikeres embrióknál.

A technikán még finomítani kell, és ehhez nagyobb szabású vizsgálatokra van szükség, de a kutatók azt remélik, hogy két éven belül megismerhetők lesznek azok a gének, melyek előre jelzik a sikert.

| meddőség, IVF, embrió, genetika
2008-05-19 09:12:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop