Chipek és a lombikbébi program

Hatékonyabb és olcsóbb lehet a mesterséges megtermékenyítés egy új technológiával. A Massachusetts Institute of Technology kutatói egy ún. mikrofolyadék-chipet alkalmaztak, amitől azt remélik, hogy egy napon majd könnyebb és eredményesebb lehet az embrió kiválasztása. A chippel úgy lehet értékelni az embrió állapotát, hogy megmérik, mennyire változtatja meg az embrió az őt körülvevő folyadékban levő kulcsfontosságú tápanyagokat.

meddőség, IVF, mesterséges megtermékenyítés | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A mesterséges megtermékenyítés során a petesejtet és a hímivarsejtet laboratóriumban egyesítik, és a létrejött embriót vagy embriókat ültetik be az anya méhébe. Az eljárás bonyolult és drága folyamat. Jelenleg mikroszkópos vizsgálattal választják ki a legmegfelelőbb embriót annak fizikai tulajdonságai alapján, ami időigényes, ráadásul nem is eléggé megbízható eljárás.

A mesterséges megtermékenyítés csupán mintegy 30 százalékban sikeres. Az eredményesség növelésére általában több embriót ültetnek be a méhbe, ami viszont ikerterhességet eredményezhet, és megnő a kockázat mind az anya, mind a gyermek számára.

A kutatók 10 egérembrión végezték a kísérletet. Az eszközzel percek alatt lehetett mérni az embriók anyagcseréjét. Az eljárás segítségével hosszútávon javítható a mesterséges megtermékenyítésre kiválasztott embriók minősége, és nem utolsósorban csökkenhetnek a költségek is.

| meddőség, IVF, mesterséges megtermékenyítés
2008-08-31 17:42:07

Web Design & Development Prowebshop