Az eredményes fogamzás ritka esemény

A megtermékenyítési próbálkozások kevesebb mint nyolc százaléka eredményez életképes embriót laboratóriumi körülmények között - tették közzé adataikat hétfőn amerikai kutatók.

megtermékenyítés, fogamzás | InforMed Hírek8   InforMed | MTI
110 ezer megtermékenyítés adatait elemezve a marylandi Shady Grove termékenységi központ munkatársai Michael John Tucker vezetésével arra a következtetésre jutottak, hogy az összehozott petesejtek és hímivarsejtek csupán 7,5 százaléka eredményezett az anyaméhben is életképes embriót.

Mint Robert Rebar, az amerikai reproduktív orvoslási társaság (ASRM) igazgatója közleményében kiemelte, nagyon fontos megérteni, hogy még amennyiben egyesül is a petesejt és a spermium, a megtermékenyített petesejtek túlnyomó többségéből nem válik életképes embrió, és az életképesnek hitt embriók csak kis százaléka fejlődik ki. "Bár ezek az adatok az IVF-laborból (szervezeten kívüli megtermékenyítésből) származnak, a természetes fogamzás szintén nagyon kevéssé hatékony" - tette hozzá.

A kutatócsoport áttekintette a klinikán 2004 és 2008 között elvégzett valamennyi IVF-ciklus adatait. Kiderült, hogy 110 ezer spermiummal megtermékenyített petesejtből csupán 31 437 eredményezett életképes embriót. A kutatók szerint ennyi életképes, beültetett embrióból elméletileg 8366 baba születik. Ez az összes megtermékenyített petesejtnek mindössze 7,5 százaléka.

Tucker és kutatócsoportja eredményeit a héten Denverben zajló éves ASRM találkozón ismerteti.
| megtermékenyítés, fogamzás
2010-10-26 22:25:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop