Egészséges egérutódok születtek őssejtből készült spermium felhasználásával

Termékenységi szakértők üdvözölték azt az állatkísérletet, amelyben embrionális őssejtekből működőképes spermiumokat hoztak létre egerekben - idézte a BBC hírportálja (https://www.bbc.co.uk).

meddőség, össejt, spermium, genetika, Å‘ssejt | MTI Hírek 2011 ;8
A Cell című orvosbiológiai folyóiratban ismertetett tanulmány szerint japán kutatók sikeresen ültettek be terméketlen egerekbe őssejtekből létrehozott korai hímivarsejteket. A kifejlődött érett spermiumok felhasználásával egészséges és főként termékeny egérutódok jöttek a világra. Szakértők szerint az eredmény jelentős előrelépés a terméketlenségi kutatásokban.

A Kiotói Egyetem kutatói az eljárás első lépésében egér embrionális őssejtekből korai hímivarsejtet, úgynevezett primordiális csírasejtet (PGC) hoztak létre. Ezeket azután terméketlen egerekbe ültették be, amelyekben normális hímivarsejtté fejlődtek ki, olyannyira, hogy a nőstény egerektől nyert petesejteket sikeresen megtermékenyítették velük. A lombik(egér)bébiket egy nőstény egér hozta világra, majd a felnövekedett utódokból egészséges és termékeny egérapák, egéranyák lettek.

Az eredmény a szakértők szerint mérföldkövet jelent a terméketlenségre megoldást kereső kutatásokban.
| meddőség, őssejt, spermium, genetika
2011-08-06 00:44:01

Web Design & Development Prowebshop