Az elhízással összefüggő meddőség okai

Az elhízott nők körében gyakori a meddőség, ennek okait azonban nem sikerült feltárni, és valójában megfelelő kezelés sem létezik. A Johns Hopkins-egyetem kutatói most egérkísérletek során arra a meglepő felfedezésre jutottak, hogy a már régóta első számú gyanúsítottnak tartott inzulinrezisztenciának nem sok köze van a 2. típusú diabéteszben, policisztás ovárium-szindrómában és metabolikus szindrómában szenvedő nők meddőségéhez.

inzulin rezisztencia, meddőség, elhízás | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A fentiek mind az elhízással kapcsolatos betegségek, amelyeknél a szervezet érzéketlen marad az inzulinnal szemben, és elveszíti képességét a vércukorszint szabályozására.

A Johns Hopkins kutatói szerint a valódi bűnös a petefészek és az agyalapi mirigy működési zavara. Eredményeikből kiderül, hogy az elhízottakra jellemző módon magas a vérben keringő inzulin szintje, és a keletkező rendellenes jelzések megszakítják a peteérést, és végső soron meddőséget okoznak.

Nem a periferális szövetekben kell kezelni az inzulinrezisztenciát, hanem a petefészekben és a hipofízisben – mondja a kutatás vezetője, dr. Sheng Wu, a tudósok eddig ugyanis az elhízással kapcsolatos meddőséget a vér inzulinszintjének csökkentésével kezelték.

Ugyanennek a kutatócsoportnak egy 2010-es vizsgálata során felfedezték, hogy a sovány egereknél az inzulinra nem érzékeny agyalapi mirigy az elhízottságnál tapasztalt, megemelkedett inzulinszintre érzékennyé vált. Amikor a kutatók kiütötték az elhízott egerek hipofízisében az inzulinreceptorokat, a termékenység részlegesen helyreállt, így bizonyítva, hogy a hipofízis hibás inzulinjelzése csak a történet egyik része.

A kutatások egyértelműen a petefészek felé mutattak, ahol a hibás inzulinjelzés túlzott tesztoszteron-termelést indít el, ami szintén megszakítja az ovulációt.

A legújabb vizsgálatnál a sovány egerek és a három hónapon át magas zsírtartalmú étrenddel felhizlalt egerek egyre nagyobb adagokban kaptak inzulint, hogy az elhízás, diabétesz és PCOS során tapasztalható magas inzulinszintet szimulálják. A sovány egereknél a petefészkek és a hipofízis érzéketlen maradt az alacsony dózisú hormonra, és csak magasabb dózisoknál reagált. Az elhízott egereknél magas volt az inzulinjelzés szintje a hipofízis és a petefészek sejtjeiben. Inzulininjekció hatására az elhízott egerek májában is izmaiban nagymértékben csökkent az inzulinválasz, azaz inzulinrezisztencia alakult ki. A petefészkek és a hipofízis azonban reagált az inzulinra, ami megerősítette azt a tényt, hogy az elhízott egereknél a szaporítószervekre nem jellemző a többi szervben tapasztalt inzulinrezisztencia.

A kutatók ekkor két jelzőfehérjére, az IRS-1-re és az IRS-2-re összpontosítottak, azt feltételezték, hogy az agyalapi mirigyben és a petefészkekben ezek az ingerület-átvivő fehérjét normális inzulinszint mellett szunnyadnak, ám magas szintnél aktiválódnak. Valóban azt tapasztalták, hogy az elhízott egerek hipofízisében nagyobb az IRS-2 jelző aktivitás, mint a sovány egereknél, míg az elhízott egerek petefészkében mindkét fehérje esetében fokozottabb volt az aktivitás.

A kutatócsoport jelenleg azt próbálja meghatározni, hogy ha kiütik az inzulinreceptorokat mind a petefészkekben, mind a hipofízisben, akkor helyreáll-e a magas inzulinszinttel rendelkező elhízott egerek termékenysége.
| inzulin rezisztencia, meddőség, elhízás
2011-11-21 11:09:00


Megtermékenyítés és a hímivarsejtek

Néhány érdekes és talán kevéssé ismert tény a spermiumokról


Az első lombikbébi 40 éve született

Negyven éve, 1978. július 25-én született meg az angliai Oldhamben az első lombikbébi, Louise Joy Brown, akinek világra jövetele forradalmasította a meddőség kezelését...


Mesterséges megtermékenyítés: Több mint 8 millió gyermek jött már világra

Több mint 8 millióra nőtt a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi - derült...


Újra miniszteri intézkedést kért az ombudsman a donorspermiummal végzett reprodukciós eljárások működésének helyreállításáért

Az ombudsman két évvel ezelőtti ajánlásai ellenére a szaktárca és a hatóság nem tett érdemi intézkedéseket azért, hogy helyreálljon a donorspermiummal végzett repro...


Milliárdos fejlesztéssel folytatódnak a meddőségi kezelések a Debreceni Egyetemen

Milliárdos beruházással korszerűsítik a lombikprogramot a Debreceni Egyetemen (DE), miután a klinikai központ szerdán visszavette a 2003-ban a Kaáli Intézetnek átadott m...


hirdetés