Utolsó remény az anyaságra

Kaáli Intézet, budapesti, lombikbébi, terhesség, | Népszabadság   Népszabadság
Összecsókolóznak a kapuban. Alig tesznek néhány lépést, újból szerelmesen bújnak egymáshoz. A gyöngéd karolás hallatlan boldogságot véd. Középkorú pár a budapesti Kaáli Intézet kertjében. Az asszony méhében megmozdult a magzat. Most már félelem nélkül örülnek. Nyolcévi várakozás után az utolsó remény végre teljesült.

-Magunk sem hittük az intézet megalakításakor, hogy ilyen nagy szükség lesz a munkánkra - mondja Kaáli G. István, New Yorkban élő professzor, aki az amerikai világváros után Bécsben, Budapesten, majd Győrött és Szegeden is felépítette a lombikbébiprogram megvalósításán dolgozó intézetét.-Legalább százezer meddő házaspár vár gyermekre ma Magyarországon - folytatja -, éppen ezért fontolgatjuk, hogy Miskolcon vagy Debrecenben is szükség lenne ilyen klinikára.

A kezdeti esztendők legnagyobb gondját az okozta, hogy a társadalombiztosítás nem akarta finanszírozni a magánklinikán elvégzett kezelések, az in vitro fertilizáció költségeit. Hat esztendővel ezelőtt mire egy pár elérkezett a gyermekáldáshoz, 130-150 ezer forintot fizetett. Napjainkban egy kezelés összege elérheti a 250-300 ezer forintot is.

-Hála a kormány népesedéspolitikájának és az ehhez kapcsolt döntéseknek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ma öt kezelésig bezárólag állja a költségeket. A pároknak mindössze a szükséges gyógyszerekért kell fizetniük, de még ezeket a terheket is tudtuk csökkenteni - összegzi az egyik legfontosabb eredményt az intézetalapító professzor.

Rossz anyagi körülmények között élő, de gyermekáldásért mindent vállaló házaspárok köszönő sorait böngészem. Vidéken tanító asszony és munka nélkül maradt férje esett kétségbe a kezelés közepén, amikor kiderült, hogy húszezer forint hiányzik a gyógyszerekre. Az intézet alapítványa - amire a legtöbbet a gyógyszergyárak fizetnek be - kisegítette őket. Hasonló esetekből hosszú a lista.

-Eleinte valóban csak a módosabb házaspárok tudták vállalni a költséges eljárást. Emiatt nagyon sok házasság meddő maradt. Ez az egyik legszörnyűbb betegség, hiszen a biológiai halhatatlanság lehetőségét vesztették el több tízezren. Ma a szegények is reménykedhetnek.

Ez a remény olvasható le az arcokról a magánklinika halljában. A hangulatos teremben ma már mind nagyobb számban bukkannak föl a fiatalabb korosztály tagjai.

-Hosszú ideig ködös misztikum lengte körül a lombikbébi-eljárást - mondja az alapítás óta az intézet vezetését ellátó Bernard Artur, aki akkor Németországból érkezett haza, hogy élete nagy álmát megvalósítsa. -Az első hónapokban és években többségben voltak a harminc esztendőn túli asszonyok. Ma már számos huszonéves házaspárt is kezelünk. És a hangsúly a házaspárokra, vagyis mindkét emberre tevődik. A meddőség okai fele-fele arányban oszlanak meg a férfi és a nő között. Számos esetben nincs is szükség beültetésre. Rendkívül jó együttműködés alakult ki az andrológus kollégákkal, akik a férfimeddőség betegségeit kezelik, gyógyítják. Papp György professzor ma az egyik legelismertebb szakmai tekintélynek számít - tereli a figyelmet a kollégájára Bernard Artur.

A közmondásosan szerény orvos és csapatának teljesítményét már országhatárokon túl is elismerik. Ezt bizonyítja, hogy a nemzetközi szövetség - Velence után - szeptemberben Budapesten rendezi második világkonferenciáját.

A tanácskozáson számos téma között különösen fontos lesz a legújabb eljárások, módszerek tapasztalatainak cseréje. Ebben eddig is élen járt a Kaáli Intézet, hiszen, ha egy új eszköz, új szakmai fogás valahol megjelenik a világban, azt szinte azonnal használják, hasznosítják Budapesten is.

-A meddőség kezelése nemzeti érdek - fogalmaz tömören a professzor, majd gyorsan hozzáteszi -, de a legnagyobb szakmai siker, amikor találkozunk a boldogsággal.

Ez a boldogság vibrál már Tóth Gyuláné és férje arcán. Tizenegy évi kínlódás, reménytelenség, boldogtalanság után végre sikerült a beültetés.

-Nem mertem ránézni a terhes anyákra, nem mertem kimenni a játszótérre, ahol a szomszédaim szinte csak a gyermekeikről beszélgettek - mondja még most is könnybe lábadt szemmel a harmincadik születésnapjához közeledő asszony. -Nagyon sok lelketlen orvossal találkoztam, akikről kiderült, hogy csak a nyomorúságunk, a boldogtalanságunk vámszedői. Állandóan hitegettek, tartották a markukat, igyekeztek lebeszélni, hogy máshová menjünk. A 81 éves nagymamám tartotta bennünk a lelket. Ő mondta, hogy a lombikbébi is ugyanolyan örömteli gyermek, mint a többi. Végre idetaláltunk. A doktor úr nyakába ugrottam, amikor kiderült, hogy sikerült.

Háromezer ilyen örömteli pillanatot éltek át nyolc év alatt a Kaáli Intézet orvosai, munkatársai. Az öröm mellett gyűltek a tapasztalatok a meddőség okairól.

-Civilizációs jelenség ez - mondja Bernard Artur.-Svéd kutatók kimutatták, hogy világszerte gyarapodik a meddő emberek száma. A férfiak termékenyítőképességét rendkívül sok környezeti ártalom veszélyezteti. A születési rendellenességek mellett rombol az alkohol, a cigaretta, a stressz, de még a gépkocsik kipufogógázában található mérgező anyagok is. A nőket sem kímélik ezek az ártalmak, hozzátéve, hogy körükben jelentős károsodásokat okozhat a szexuális szabadosság is, hiszen emiatt gyakrabban jelentkeznek a gyulladásos tünetek. Visszatérve a cigarettára: naponta egy doboz elszívása egy nappal hozza előre a klimax megjelenését.

A professzor búcsúzik. Várja a következő házaspár. Ma már ők a tizedikek. Amíg várakoztak, hatalmas albumot lapoztak. Kedves fotók, meghatott hangú levelek sorakoznak egymás után. Az egyik vaskos könyvet találomra magam is fölütöm: "Köszönjük az egész intézetnek, hogy VAGYUNK, hogy gyarapodunk, szépülünk, okosodunk és ügyeskedünk szüleink örömére. Köszönjük, hogy édesanya ANYA lett! K. Misike és K. Zolika."

Szendrei Lőrinc

| Kaáli Intézet, budapesti, lombikbébi, , terhesség
2002-07-10 15:35:34

Web Design & Development Prowebshop