Kutatói program a mesterséges megtermékenyítések sikeréért

A mesterséges megtermékenyítések nagyobb sikeréért indít kétéves közös kutatói programot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Kaposvári Egyetem.

Bódis József orvosprofesszor, a PTE rektora pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a több mint 755 millió forintos, uniós támogatásból finanszírozott projekt keretében szakemberek a fejlődő embriók anyagcseréjének közvetlen környezetét biztosító tápoldat vizsgálatával derítik ki, melyik embriót érdemes beültetni. Mivel nem magát az embriót vizsgálják, megelőzik annak sérülését.

A PTE-nek a témával kapcsolatos, az MTI-hez eljuttatott sajtóanyaga szerint a két intézmény együttműködése az egészséges embriókra jellemző úgynevezett immunológiai biomarkerek azonosítása mellett kiterjed a megtermékenyítést, a beágyazódást, az embrionális fejlődést kísérő fehérjék, peptidek leírására, azok utólagos és mennyiségi változásainak megismerése.

Hozzátették, olyan fehérjéket és biomolekulákat is szeretnének kimutatni, amelyek alapvetően befolyásolják a megtermékenyített petesejt beágyazódását és az egészséges, méhen belüli embrionális fejlődés elindulását.

A PTE utalt rá: Magyarországon és a fejlett világban is negatív demográfiai változások figyelhetők meg, melyek társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt "időzített bombát" jelentenek. Úgy vélték, a helyzet komoly feladat elé állítja a döntéshozókat és a reprodukció valamennyi területének szakembereit is.

Bódis József az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon évente 5 ezer mesterséges megtermékenyítéssel, beültetéssel járó beavatkozást végeznek, ebből 1200-1500 jár gyermekáldással. A két felsőoktatási intézmény együttműködése elősegítheti a jelenlegi arány javítását.
| meddőség, mesterséges megtermékenyítés, IVF
2012-11-23 22:41:41

Web Design & Development Prowebshop