Meddőség, vetélés, lombikbébi

terhesség, petevezető, méhen kívüli terhesség, vetélés, petevezetÅ‘ | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

T. Doktornő!

Kb. 2 évvel ezelőtt volt egy genitális herpesz fertőzésem, azóta 3-4-szer kaptam gombafertőzést.

1999. január óta szedtem fogamzásgátló tablettát (Tri-Regol, később áttértem a Triodenára), majd abbahagytam a gyógyszerszedést, mert férjemmel szerettünk volna gyermeket.

Menstruációs ciklusaim eléggé elhúzódóak, illetve először pecsételő vérzés jelentkezik kb. 1-3 napig, utána indul el csak a normális vérzés.

2000. augusztusában, három hónap szünet után novemberbe teherbe estem, december végén derült ki, hogy terhes vagyok. Barna folyásom volt kb. két hétig, vettem tesztet, az kimutatta a terhességet. Reggel elmentem WC-re, ömlött belőlem a vér, illetve egy kis szövetdarab (igazából nem tudom, mi volt az) is jött, arra gondoltam, hogy elvetéltem. Délután elmentem ügyeletre (január 1-je volt). Az orvos kb. 5 hetes terhességet tapintott, majd másnap vissza kellett mennem vérvételre, ultrahangra. Vérvétel is kimutatta a terhességet. Az ultrahang nem mutatott ki terhességet, a Douglas üregben viszont láttak folyadékot. Két nap múlva ugyanezeket a vizsgálatokat megcsinálták, a HCG hormon emelkedett, tehát nem lehetett vetélés. Befektetettek a kórházba, méhen kívüli terhesség gyanújával. Még egyszer vért vettek, nőtt a HCG, ultrahangvizsgálat harmadjára mutatta ki, hogy a jobb oldali petevezetékben van az embrió.

Laparaszkópiás műtéttel kivették a jobb oldali petevezetékemet. Márciusban vissza kellett mennem, csináltak egy HSG-t, a bal oldali petevezető átjárhatatlan. A doktor úr azt mondta, hogy ismételt laparaszkópia szükséges, 50% esély van arra, hogy a petevezetőt ki tudják tisztítani, hacsak nem a tövénél van az elzáródás vagy pedig a lombik bébi program mellett kell döntenünk.

Egy érdekes dolgot vettem észre, ugyanis kezembe került a méhen kívüli terhességem során kivett jobb oldali petevezeték szövettana, melyben azt írták, hogy a kivett vezetőben méhen kívüli terhesség nem igazolódott. A doktor úr erre azt válaszolta, hogy nagyon kicsi volt a a terhesség.

Sajnos, a klinikán, - ahol műtöttek - a kommunikáció igen nehézkes az orvos és a beteg között, ezért fordulok Önökhöz.

Kérdéseim:

* A fent említett fertőzésem, lehet, hogy mindkét petevezetőt elzárta volna?

* Hogy lehet az, hogy az ultrahangon csak három vizsgálat után látták a méhen kívüli terhességet?

* A szövettan miért nem igazolja a méhen kívüli terhességet? Lehetséges, hogy normál terhesség volt?

* A HSG vizsgálat mindig pontos diagnózist mutat?

* Ha esetleg sikeresen kitisztítják a petevezetőt, akkor mennyi idő múlva lehet ismét próbálkozni?

* A lombik bébi beültetése milyen módszerrel történik?

Válaszát előre is köszönöm

Kedves Asszonyom!

1.) Genitalis Herpes, valamint gombás hüvelyi infekció petevezető elzáródást szerencsére sohasem okoz. Petevezető elzáródáshoz elsősorban kismedencei gyulladások, ún. függelékgyulladás (függelék = petefészek+petevezető) vezethetnek kedvezőtlen esetekben.

2.) A méhenkívüli terhességet sajnos ultrahang vizsgálattal is csak nagyon nehezen lehet kimutatni. Sokkal kisebb (fiatalabb) méhenbelüli terhesség már lehet vizualizálni elsősorban hüvelyi ultrahang vizsgálattal, míg méhenkívüli terhesség esetén gyakran csak közvetve merül fel a probléma: pozitív terhességi tesztek mellett NEM látható méhen belüli terhesség. Gyanújel a hasüreg legmélyebb pontján, az ún Douglas üregben megfigyelt szabad hasüregi folyadék (vér) is.

3.) Előfordulhat olyan eset, amikor - elsősorban egészen fiatal, 3-4 hetes petevezető terhesség esetén - a műtét kapcsán kipréselődik a petezsák a petevezetőből, és ekkor a szövettan valóban nem látja a terhességet. Ilyenkor a petezsák gyakran a szabad hasüregbe esik, ahol elhal és felszívódik. Annak a lehetősége, hogy egy normál terhesség vetélése zajlott valóban fennáll, de ennek kifejezetten ellentmond az, hogy a vér HCG koncentráció tovább emelkedett. Ez az anyai szervezetben jelenlévő és élő terhességet bizonyít. Irodalmi ritkaságként ún. szimultán terhesség is létezik, ahol egyszerre van méhen belüli és kívüli terhesség.

4.) A HSG sem, mint ahogy szinte semmilyen vizsgálat nem 100 %-os. A petevezető átjárhatóság vizsgálatok között mind a HSG-nek, mind a laparoscopiának vannak előnyei és hátrányai egymással szemben. A laparoscopia talán valamivel érzékenyebb, pontosabb eljárás a petevezető átjárhatóságának vizsgálatában.

5.) Laparoscopia után - szövődménymentes esetben - a következő rendes mensest követően lehet újabb terhességgel próbálkozni.

6.) A néhány napos, 4-16 sejtből álló ún. morulát erre a célra szerkesztett speciális katéteren keresztül fecskendezik a méhüregbe, ahol kedvező esetben beágyazódik.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| terhesség, petevezető, méhen kívüli terhesség, vetélés
2002-07-11 14:11:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop