Egy mesterséges megtermékenyítési eljárás növelheti az autizmus kockázatát

Nagyobb valószínűséggel lesz autista vagy értelmi fogyatékos gyermeke azoknak a pároknak, akik bizonyos típusú mesterséges megtermékenyítési eljárást vettek igénybe, bár a kockázat igen alacsony - derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók arra intik a családokat, hogy a kutatás eredményei miatt ne szakítsák meg és ne kerüljék a mesterséges megtermékenyítést (IVF).

A svéd tudósok vezetésével Nagy-Britanniában, Svédországban és az Egyesült Államokban végzett felmérés kimutatta, hogy a legsúlyosabb férfi meddőség miatti mesterséges megtermékenyítésből született gyermekeknél gyakrabban diagnosztizálnak autizmust és értelmi zavart.

A számok azonban igen alacsonyak: az IVF-babáknál 0,136 százalék, míg a természetesen fogant gyermekeknél 0,029 százalék az autizmus kockázata. A betegség idegi-fejlődési rendellenességet takar, amely kommunikációs zavarokkal jár.

A tanulmány a maga nemében a legnagyobb, több mint 2,5 millió születési adatot felölelő vizsgálat volt, valamint az első, mely az IVF-eljárások és a idegi-fejlődési rendellenességek összefüggéseit kutatta.

Az 1982 és 2007 között született gyermekek adatait vizsgálták, és hosszú távon követték őket. A 2,5 millió gyermek közül kevesebb mint 31 ezer, azaz csupán 1,2 százalék született IVF-beavatkozás segítségével.

Az IVF során a petesejtet laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg a spermával. Az eljárások fele azonban úgy történik, hogy egyetlen spermiumot közvetlenül a petesejtbe injekcióznak (intracitoplazmás spermiuminjekció, ICSI). Ezt az eljárást akkor alkalmazzák, amikor a spermiumok petesejtbe történő bejutását valamilyen tényező (alacsony spermiumszám, a spermiumok gyenge mozgás képessége stb.) akadályozza.

A spermiumot először mozgásképtelenné teszik, majd egy vékony üvegpipetta segítségével a megtisztított petesejtbe injektálják.

"Amikor az összes IVF-kezelést vizsgáltuk, nem láttuk, hogy emelkedett volna az autizmus vagy az értelmi fogyatékosság kockázata. Ám amikor különválasztottuk az ICSI-t, azt találtuk, hogy mindkét kórképet gyakrabban diagnosztizálták az így született gyermekeknél" - magyarázta Sven Sandin, a kutatás egyik vezetője, a londoni King's College pszichiátriai intézetének munkatársa.

Az autizmus rátája erős emelkedést mutatott az utóbbi években: Európában minden századik, Amerikában minden 88. gyereknél ismerik fel a betegséget. Közben az IVF-eljárások száma is nőtt, ezért feltételezték az összefüggést.

Sandin szerint ugyan az IVF szerepe nem zárható ki tökéletesen, mégsem ad választ a betegség emelkedő arányára. "Amennyiben hozzájárul valamennyire, csak igen kicsi részben, és az okok egyelőre ismeretlenek" - hangsúlyozta a kutató.
| mesterséges megtermékenyítés, ICSI, IVF, autizmus
2013-07-04 02:23:48

Web Design & Development Prowebshop