Megszületett az első új, olcsó génvizsgálattal kiválasztott lombikbaba

Megszületett az első olyan lombikbaba, egy egészséges kisfiú, akit embrióállapotában új, olcsó technikával vizsgáltak, hogy van-e örökletes betegsége.

A júniusi születést hétfőn jelentették be annak a kutatásnak részeként, amelyben a frissen jóváhagyott genetikai szűrést mutatták be. Az új eljárás alacsony költségű, modern DNS-szekvenálást, azaz genetikaiinformáció-meghatározást használ, amely még az anyaméhbe ültetés előtt feltárja az embrió kromoszóma-rendellenességeit és génhibáit.

A petesejt lombikban történő megtermékenyítése (IVF) során az embrióknak csak mintegy 30 százalékát választják ki arra, hogy a méhbe ültessék, leggyakrabban kromoszómahiba az elvetés oka.

Az elmúlt évtizedekben többféle genetikai szűrőmódszert is kidolgoztak, ám az új technika lényegesen takarékosabb ezeknél - vélik a kutatók.

"A jelenleg végzett szűrésnek a felébe-kétharmadába kerül a mi eljárásunk. Ha a további tesztek megerősítik az eredményeinket, akkor komoly gazdasági érvünk lesz amellett, hogy páciensek széles körének, talán az IVF-szülők többségének ajánljuk a módszert" - állította Dagan Wells, az Oxfordi Egyetem kutatója.

Ma az IVF-páciensek közül csak az idősebb, fokozott kockázatú anyák embrióinak genetikai vizsgálatát végzik el, vagy azokét, akik több sikertelen terhesség után vannak. Wells a Humán Reprodukció és Embriológia Európai Társaságának (ESHRE) éves ülésén fogja a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit nyilvánosságra hozni.

"Csodálatra méltó az új technika, amely hatalmas mennyiségű DNS gyors elemzésére képes. Rendkívül hatékony eszköz, amely még nagyobb biztonságot nyújt a humán embrió többszörös genetikai rendellenességeinek felderítésében" - magyarázta Stuart Lavery, a londoni Hammersmith Kórház IVF-osztályának igazgatója, aki nem vett részt a fejlesztésben.

Az ESHRE szerint a világon minden hatodik pár küzd élete során legalább egyszer meddőségi problémával.

| meddőség, lombik, mesterséges megtermékenyítés, génvizsgálat
2013-07-09 00:50:22
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop