Olcsóbb és egyszerűbb lombikeljárás

Európai és amerikai kutatók olcsóbb és egyszerűbb mesterséges megtermékenyítési eljárást tesztelnek, amellyel eddig már 14 baba született.

IVF, lombik, meddőség, mesterséges megtermékenyítés | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

Több mint harminc évvel ezelőtt jött világra az első lombikbébi, azóta a módszer igen bonyolult laboratóriumi folyamattá vált. A kutatók most az alapokhoz tértek vissza, hogy egyszerűsítsék és a fejlődő országok lakói számára is megfizethetővé tegyék ezt a kezelési lehetőséget.

Amerikában a gyermekre vágyó párok több ezer dollárt (több százezer forintot) költenek lombikbébi-kezelésre (IVF). Az egyszerűsített eljárás az olcsóbb generikus gyógyszereket és csak a legalapvetőbb, egy cipős dobozban is elférő laboratóriumi felszerelést veszi igénybe, így nagyjából 200 euróból (60 ezer forintból) megvalósítható.

"Az IVF-et komplikált módszerré tették, pedig valójában a fiatal embriónak nincsenek nagy igényei, bizonyos alapvető oldatokra, stabil pH-értékre és változatlan hőmérsékletre van szüksége" - mondta Jonathan Van Blerkom, a Colorado Egyetem termékenységi szakértője.

Az egyszerűsített eljárás során a leendő anyák olcsóbb termékenységi gyógyszereket kapnak, amelyek a peteérést serkentik, hogy a ciklusonként egynél több petesejt is készen álljon. A hagyományos, drága IVF-nél olyan erős gyógyszereket használnak, hogy akár húsz petesejt is megérhet.

A Van Blerkom által kifejlesztett technológia mindössze két kémcsövet és a megfelelő oldatokat használja. "Így is lehetséges majdnem ugyanolyan körülményeket teremteni, mint egy 60 ezer dolláros (13 millió forintos) inkubátorban" - közölte a kutató.

Az egyik kémcsőben készítik el a megtermékenyítés ideális körülményeit megteremtő oldatot. Ezt juttatják a másikba, ahol egy petesejt és néhány ezer spermium várakozik arra, hogy a melegítő blokkba helyezzék. Két-három nappal később az így létrejött embriót mikroszkóppal megvizsgálják, mielőtt az anyaméhbe ültetik.

Van Blerkom és kollégái becslése szerint a meddőségi kezelések pácienseinek körülbelül felét tudja kiszolgálni az új módszer. Bonyolultabb termékenységi problémák esetén, például ha a férfi komoly spermiumproblémákkal küzd, vagy a nőnek túl kevés petesejtje maradt, a hagyományos IVF tud segítséget nyújtani.

A régi és az új, olcsóbb eljárást a Belgiumban zajló tesztelések során hasonlítják össze. Azok a 36 év alatti nők, akik első alkalommal vesznek részt mesterséges megtermékenyítésen, enyhe adagban, injekcióban kapnak peteérést serkentő gyógyszert, és ha legalább nyolc petesejtet sikerül nyerni, a páciensek felénél a régi, másik felénél az egyszerűbb módszert alkalmazzák. Olyan szakember választja ki a legegészségesebbnek tűnő embriót a beültetésre, aki nincs beavatva abba, hogy kinél melyik eljárást használják.

Eddig több mint száz leendő anyát kezeltek a kutatás során, és körülbelül 34 százalék volt a sikeres terhességek aránya mindkét módszernél. Az egyszerűsített eljárással eddig 14, a hagyományos IVF-fel 13 baba született.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon 120-160 millió pár küzd a meddőséggel. Sheryl Vanderpoel, a WHO reprodukciós egészségügyi szakértője elmondta, ugyan kevéssé ismert, de a fejlődő országok lakói még nagyobb termékenységi problémákkal néznek szembe, mint a Nyugat, több például a kezeletlen, szexuális úton terjedő betegségekből származó, meddőséget is okozó szövődmény. "A megfizethető árú IVF tehát közegészségügyi igény" - tette hozzá a WHO szakértője.

| IVF, lombik, meddőség, mesterséges megtermékenyítés
2013-08-25 05:50:50

Web Design & Development Prowebshop