Elcserélt embriót ültettek be egy lombikprogramban részt vevő nőnek Rómában

Egy idegen pár ikergyermekeit hordja a szíve alatt egy lombikbébi-programban részt vevő nő, akinek párjával közös embrióit elcserélték a kezelésüket végző római klinikán.

A tévedés december 4-én történt, amikor négy különböző pár érkezett lombikbébi-kezelésre a római Sandro Pertini kórház mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó speciális részlegébe. Az embriócserét azonban csak jóval később vették észre, amikor az érintett páciens már három hónapos terhes volt.

Az olasz egészségügyi minisztérium a héten jelentette be, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hiba folytán az aznap kezelt többi páciens is elcserélt embriót kapott-e.

Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter szerint a nyomozók azt fogják vizsgálni, hogy a kórház "tiszteletben tartotta-e az összes jogi előírást", továbbá aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a sajtóból kellett értesülnie a történtekről.

"Az asszisztált reprodukciós módszerekre vonatkozó nemzeti előírások - amelyek az európai irányelvekre épülnek -, nagyon szigorúak, és amennyiben kifogástalanul betartják őket, akkor garantálják a reprodukciós eljárás során használt összes biológiai anyag visszanyomozhatóságát" - húzta alá Lorenzin.

A római egészségügyi hatóság március 27-én szerzett tudomást a szülők és az embriók közti "genetikai összeférhetetlenségről" és további értesítésig elrendelte az embrióbeültetések felfüggesztését a klinikán. A nyomozást Giuseppe Novelli genetikus fogja vezetni, többek közt azt vizsgálva, hogy a december 4-én kezelt két másik nő esetében is történhetett-e embriócsere.

| lombik, meddőség, mesterséges megtermékenyítés, bulvár
2014-04-17 22:43:19
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop