Törvényben tiltaná be a fizetett béranyaságot Thaiföld

A fizetett béranyaság törvény általi betiltását tervezi Thaiföld Gammy, a Down-kóros baba esete után.

Chatree Pinyai, a közegészségügyi minisztérium jogi osztályának vezetője közölte, hogy a törvény év végén léphet életbe, gyorsabb megvalósulás nem lehetséges.

A törvénytervezet szerint a béranya csak rokonai gyermekét hordhatja ki, ezért pénzt nem kaphat. Eddig a béranyaság nem volt kimondottan tiltott Thaiföldön.

A kormány szigora következtében már négy amerikai és ausztrál párt megakadályoztak abban, hogy a béranyától született gyermekükkel elhagyják az országot.

Az ABC ausztrál tévécsatornának nyilatkozó thai szakértők szerint a pároknak bírósági határozatért kell folyamodniuk, hogy a gyermeküket kivihessék az országból. Az ilyen perek hónapokig is eltarthatnak.

Thaiföld bevándorlási hivatalának szóvivője ugyanakkor nem tud arról, hogy ausztrál párokat megakadályoztak volna abban, hogy béranyától született gyermekükkel elhagyják az országot. "Ha ilyen történt, az valószínűleg azért lehetett, mert a párok nem rendelkeztek megfelelő, bizonyító erejű iratokkal arról, hogy a gyermek az övék. A thai törvények szerint egy csecsemő kiviteléhez bizonyítani kell, hogy a baba szüleivel utazik" - hangoztatta.

Világszerte felháborodást és a béranyaságról szóló vitát váltott ki a Down-szindrómával és lyukas szívvel született Gammy esete, akit ausztrál biológiai szülei a 21 éves thai béranyánál hagyták, miközben egészséges ikertestvérét, Pipaht magukkal vitték Ausztráliába.

A béranya július végén fordult a sajtóhoz, mert nem volt pénze a lombikban fogant beteg kisfiú kezeléseire. Az adakozási hullámnak hála Gammy szívműtétjére és további gyógykezelésére egy ausztrál jótékonysági alapítvány több mint 200 ezer ausztrál dollárt (44 millió forint) gyűjtött össze.

A Gammy-ügy nyomán a thaiföldi egészségügyi minisztérium intézkedéseket léptet életbe az országban működő termékenységi klinikák ellen. A mesterséges megtermékenyítést kínáló 12 intézményből ötöt a bezárás fenyeget, mert nincs engedélyük ilyen szolgáltatás nyújtására. Az a magánklinika, ahol az ausztrál pár kérésére a megtermékenyítést végezték, már bezárt, a szülés egy Bangkok külvárosában található magánkórházban történt.

| meddőség, termékenység, béranyaság, bulvár
2014-08-17 23:57:59

Web Design & Development Prowebshop