A brit alsóház engedélyezte a háromszülős embrió módszerének lehetőségét lombikbébi programokban

A brit parlament alsóháza kedden engedélyezte a háromszülős embrió létrehozásának lehetőségét lombikbébi programokban.

Az alsóház 382 szavazattal 128 ellenében szavazta meg az eljárást, amely lehetővé teszi, hogy elkerüljék bizonyos súlyos örökletes betegségek átadását a születendő gyermeknek.

A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lesz a világ első országa, amely engedélyezi embrió DNS-ének megváltoztatását az anyába való beültetés előtt.

Amennyiben a jogszabályt a lordok háza is elfogadja február 23-i ülésén, az első ilyen eljárással születendő gyermek már a jövő évben világra jöhet.

A törvénytervezet értelmében az eljáráshoz a szülőknek meg kell kapniuk a szigetország Humán Termékenységi és Embriológiai Hatósága (HFEA) engedélyét. Nagy-Britanniában évente mintegy 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. Az eljárás, amelyet a Welcome Trust newcastle-i mitokondriális kutatóközpontjában fejlesztettek, ezt fogja megelőzni.

A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

A háromszülős eljárásban, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, egy másik egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználják. Utóbbi petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, tőle csak a mitokondriális DNS származik. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a megtermékenyített embriót.

A születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

David Cameron brit kormányfő már korábban közölte, hogy meg fogja szavazni a törvénytervezetet. "Úgy vélem, nagyon alapos kutatás és klinika próba áll az eljárás alkalmazása mögött, és olyan szülőként, akinek súlyosan ksérült gyereke volt, tudom, min mennek keresztül azok a szülők, akiket aggaszt ez a kérdés" - hangoztatta.

A módszer ellenzői nem tartják etikusnak a háromszülős embrió létrehozását, és azzal érvelnek, hogy léteznek olyan biztonságos eljárások, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszélyeztetett párok gyereke ne szülessen genetikai rendellenességgel.

Az anglikán egyház és a katolikus egyház a múlt héten közölte, hogy szerintük nem biztonságos és nem etikus az eljárás, leginkább azért, mert embriók elpusztításával jár.

A Human Genetics Alert nevű csoportosulás annak a véleményének adott hangot, hogy az eljárás megnyitja az ajtót gyerekek további genetikai módosítása előtt.

| IVF, lombikbébi, mesterséges megtermékenyítés
2015-02-03 23:11:11
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop