Utazás a lombikbébi körül

A lombikbébi-beavatkozás (In Vitro Fertilizáció - Embrió Transzfert IVF-ET) manapság a leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós eljárás.

IVF, megtermékenyítés, terhesség, lombikbébi | InforMed Hírek14   InforMed | Kőrösi, T.

Hazánkban a társadalombiztosítás öt alkalommal finanszírozza a nem kevés pénzbe kerülő beavatkozást.

Élettani körülmények között a petesejt az ovulációkor (petekilökődés) kiszabadul a petefészekből, majd a petevezetőben (tuba) egyesül a hímivarsejtekkel és ötnapos vándorlás után éri el a méh üregét. Sajnos, számos ok következtében - szervi vagy funkcionális petevezeték-betegség, endometriózis, sikertelen inszeminációk után, ismeretlen eredetű meddőségben - a petesejt nem tud a tubába bekerülni, így elmarad a megtermékenyítés

Az in vitro fertilizáció során a petevezető "munkáját"; a laboratórium helyettesíti. Itt történik a petesejtek megtermékenyítése a speciális módon előkészített hímivarsejtekkel, az előembriók tenyésztése, majd a méhszájon keresztül a méh üregébe juttatása.

Az IVF-ET kórházi felvételt nem igényel. Főbb lépéseit a következőkben lehet összefoglalni:
  • a petefészkek gyógyszeres kezelése, a kontrollált ovárium stimuláció
  • a stimuláció monitorizálása
  • az érett petesejtek hüvelyen keresztül történő, ultrahangvezérelt leszívása
  • a megtermékenyítés és tenyésztés folyamata
  • az embriók visszajuttatása a méh üregébe
  • a terhesség megállapítása.
A petefészkek gyógyszeres kezelése

Számos sémát dolgoztak ki arra, hogy a ciklus során több (általában 6-12) azonos érettségű, jó minőségű petesejtet termeltessenek a petefészkekkel. A stimuláció leggyakrabban alkalmazott formája, hogy előbb megállítjuk a petefészkek működését (down reguláció), majd injekciós formában alkalmazott hormonokkal újraindítjuk a tüszőtermelést. Ezzel a kezeléssel megakadályozható a petesejtek korai kilökődése az ováriumból és a kedvezőtlen, az embriók élettartamát negatívan befolyásoló idő előtti hormonhatások létrejötte.

A stimuláció ellenőrzése

A stimulációra alkalmazott gonadotropinok - amelyek lehetnek vizelet eredetűek, vagy géntechnológiával létrehozott ún. rekombináns hormonok - többszörös tüszőérést indítanak el. A naponta alkalmazott készítmények hatását hormonszintek meghatározásával, iletve kismedencei hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével ellenőrizni kell. Meghatározzuk a tüszőnövekedés dinamizmusát, a hormontermelés egy tüszőre kalkulált értékét. Amikor a tüszők kellő nagyságot elértek, nagy dózisú, ún. humán choriális gondotropin segítségével érjük el a tüszőkben lévő petesejtek végső érését.

Az embrió tenyésztése

A lombikbébi "hőskorában"; (a ’70-es évek vége felé) nyitott hasi műtét segítségével, később hastükrözés (laparoszkópia) során távolították el az érett petesejteket. Ma járóbetegként, vénás altatás mellett elvégezhető, ultrahangvezérelt, hüvelyen keresztül történő punkció segítségével szívjuk le a tüszők tartalmát, és sztereomikroszkóp alatt keressük meg a petesejteket. A beavatkozás kb. 15-20 percet vesz igénybe, a páciens három-négy óra múlva már elhagyhatja az intézetet.

A spermiumokat gondos előkészítésnek vetjük alá, amely során az ondóból kinyerjük a megtermékenyítésre legalkalmasabb hímivarsejteket, majd a petesejtet megfelelő számú - általában 150.000 - spermiummal hozzuk össze egy tápoldatot tartalmazó edényben. (Valószínű innét ered a "lombikbébi"; elnevezés.) Ezt követően a tenyésztőbokszba helyezzük őket, és 19-24 óra múlva ellenőrizzük a megtermékenyülést, további 1 nappal később a préembriók (zigóta) szaporodását.

Az embriók visszajuttatása a méh üregébe

A harmadik- ötödik napon elvégezzük az embriótranszfert: vékony, teflonbevonatú, egyszer használatos katétert vezetünk a méh üregébe, amely a kívánt számú embriót tartalmazza. Legfeljebb három megtermékenyült petesejtet juttatunk vissza, majd egyórás ágynyugalom után a pár elhagyhatja az intézetet. A létszámfeletti, jó minőségű embriókat természetesen mélyhűtőben tároljuk.

Két héttel később a vizeletből (szükség esetén vérből) terhességi tesztet végzünk, amelynek pozitivitása esetén kb. 10 nappal később ultrahangvizsgálat is történik. Ha a vizsgálat egyértelműen megerősíti a terhességet, rövid ideig tartó kezelés után a terhesgondozóba irányítjuk a párt.

Előnyök és hátrányok

Az IVF-ET előnye mindenekelőtt az, hogy egyértelműen igazolni lehet a megtermékenyülést és csak a szabályos, jó minőségű embriók kerülhetnek transzfer során a méh üregébe. További előnye, hogy számos, ma még ismeretlen eredetűnek tartott meddőség esetében is igen magas terhességi arányt lehet a kezelés során elérni.

Természetesen ha vannak előnyök, akkor létezniük kell hátrányoknak is. Első helyen kell megemlíteni, hogy a beavatkozás igen drága műszereket igényel, amely miatt csupán centrumokban oldható meg eredményesen a párok kezelése: néha nagyobb távolságra kell utazni a cél eléréséhez.

A több embrió visszahelyezése miatt növekszik az ikerterhességek rizikója, amelyek a koraszülés gyakorisága miatt szoros intézeti megfigyelést igényelnek a terhesség közepétől kezdve. Utoljára, de nem utolsósorban: a stimulációra alkalmazott, jó minőségű gyógyszerek meglehetősen komoly anyagi terhet rónak a meddő párokra.

| megtermékenyítés, IVF, terhesség, lombikbébi
2017-10-08 22:52:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop