A lombikbébi úttörői

Az elmúlt évtizedben az emberi szaporodással foglalkozó orvostudomány, az asszisztált reprodukciós medicina robbanásszerű fejlődésének lehettünk tanúi. Mindehhez azonban arra volt szükség, hogy az elmúlt évszázad alapkutatásainak eredményeit és klinikai tapasztalatait összegezzék, tanulságait leszűrjék és azokat humán vonatkozásban eredményesen alkalmazzák.

terhesség, lombikbébi, meddőség | Gyógy-ír   Kisalföld | Kőrösi, T.
Emlős sejtek művi körülmények között történő megtermékenyítésére 1880-ban Schenk tett kísérletet, de megfelelő eszközök és tenyésztést elősegítő oldatok hiányában a kísérletsorozat eleve sikertelenségre volt kárhoztatva. Alig 11 évvel később, 1891-ben Walter Heape megtermékenyült petesejteket mosott ki nyúlpetevezetőből és eredményesen, terhességet előidézve ültetett be egy másik nyúl méhébe, a "béranyába".

Az állatkísérletek során Pincus és munkatársai 1930-ban próbálkoztak először mesterséges körülmények között, a testüregen kívül nyúlpetesejteket megtermékenyíteni, majd a méhbe visszaültetni. Sajnos, több év kemény munkájával sem sikerült terhességet létrehozni. Ekkor petesejteket és spermiumokat kevertek össze és juttattak vissza a petevezetőbe- sikerrel. Munkájuk során felismerték, hogy az a sejt, ami művi körülmények között, a testen kívül nem indul osztódásnak, a petevezetőbe juttatva megtermékenyül.

Lázasan dolgoztak a kutatócsoportok Angliában, az USA-ban és Franciaországban, hogy a petesejtek érésének minden állomását megismerjék és jó hatásfokú, magas osztódási rátával bíró megtermékenyítést hozzanak létre, egyre tökéletesebb tenyésztőoldatokat állítsanak elő, jól működő, kontrollálható sejttenyésztő bokszokat fejlesszenek ki. Mindezen munkák eredményeképp Chang 1959-ben sikeres terhességet hozott létre nyulakon in vitro fertilizáció segítségével.

Három megoldandó probléma

Három fontos tényező volt, amit a sikeres emberi alkalmazáshoz meg kellett oldani: mindenekelőtt olyan tenyésztőoldatok kifejlesztése, amelyek egyaránt alkalmasak a spermiumok és a petesejtek életben tartására. Ezzel párhuzamosan

ki kellett dolgozni a megtermékenyítésre legmegfelelőbb hímivarsejtek szelektálásának technikáját. A harmadik feladat volt a legfontosabb, de talán a legnehezebben megoldható: érett, közvetlenül a spontán kilökődés előtt álló petesejtek kinyerése a szervezetből- a lehető legkisebb megterhelés mellett. Kezdetben nyitott hasi műtét segítségével pungálták meg a tüszőt (stimuláció hiányában csupán egy petesejtet lehetett kezdetben leszívni!), majd az 1960-as évek végétől, a laparoszkópia (hastükrözés) elterjedésével ennek segítségével nyerték a petesejtet. A beavatkozáshoz a betegeket el kellett altatni.

Angliában az 1950-es évek elején még egyetemi hallgatóként kezdett el szaporodásbiológiával foglalkozni Robert Edwards. Kezdetben az egérembriók kromoszómaeltéréseit analizálta, később az emberi petesejt érését tanulmányozta, ahonnét egyenes út vezetett a testüregen kívüli megtermékenyítés munkaprogramjához. A laparoszkópiában jártas nőgyógyász munkatársával, Patrick Steptoe-val megoldotta az időzített petesejtnyerést és munkájukat 1978-ban siker koronázta: spontán ciklusból származó petesejt in vitro fertilizációja és visszaültetése után megszületett Louise Brown, a világ első lombikbébije.

Edwards professzor mind a mai napig töretlen aktivitással dolgozik, barátja és munkatársa, Patrick Steptoe azonban nem érhette meg munkájuk kiteljesedését: 1988. március 21-én meghalt.

| terhesség , lombikbébi, meddőség
2007-11-29 13:53:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop