Az új in vitro módszerrel jobbak az eredmények

Az in vitro megtermékenyítés eredményei javíthatók, ha várnak addig, amíg az embrió fejlettebb lesz, mielőtt a laboratóriumi tálkából a méhbe helyezik.

embrió, in, vitro, megtermékenyítés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

Ha a vizsgálatok megerősítik az újabb eredményeket, a meddőségi központok világszerte változtatni fognak eddigi módszereiken, jósolták meg ausztrál kutatók a 10. In Vitro Megtermékenyítési Világkongresszuson, amelyet Vancouverben tartottak.

Az in vitro megtermékenyítés során a hímivarsejt és a petesejt laboratóriumi tálkában találkozik, és a létrejött embriót a méh üregébe helyezik és ott növekszik tovább. Az újabb vizsgálatok szerint a módszer csaknem kétszer olyan sikeres, ha az embrió az ún. blastocyta állapotig fejlődik, amikor az embrió testürege kialakul.

" Biztosak vagyunk abban, hogy az IVF módszer a blastocyta stádiumban fogja a megtermékenyített petesejtet átvinni", mondta Alan Trounson, a Monash University kutatója.

Eddig 80 esetet tanulmányoztak. Néhány olyan nőknél is sikeres volt az eljárás, amikor korábban többször sem volt eredményes a megtermékenyítés.

Trounson szerint az embriók átvitele ebben a későbbi stádiumban számos előnnyel jár. Először is nagyobb az esély a teherbe esésre, mert az átvitel az embrionális fejlődés hatodik napján történik, a pete beágyazódása pedig a hetedik napon.

"Ez a természetes időpontja az embrió méhbe kerülésének", mondta Trounson. "Természetellenes egy két vagy négy sejtből álló embrió számára, hogy a méhben legyen. Nekünk valószínűleg ezért jó a statisztikánk."

Valószínűleg kevesebb embriót kell átvinni ás csökkenni fog az ikerterhességek száma, tette hozzá Trounson.

A blastocyta növekedés valószínűleg a kevésbé életképes embriók szűrésére is alkalmas lesz, mert csak az erősebbek maradnak életben. "Kevés embrió éri el ezt a stádiumot, viszont amelyik idáig fejlődik, valószínűleg erős. Tehát a terhességek száma is emelkedni fog.", mondta Dr. Glenn Hoffmann, a bethesdai központ igazgatója." Kevesebb lesz a hármas illetve négyes-iker terhesség, mert csak egy- két embriót kell majd beültetnünk.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| embrió, in, vitro, megtermékenyítés
2002-07-31 18:38:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop