Sok a panasz: nem törődnek a betegek lelkével a meddőségi klinikákon

A legtöbb meddő házaspár azért jár kezelésre, hogy végre gyereke lehessen, meg van elégedve a klinikákon nyújtott orvosi kezeléssel, ám hiányolják az érzelmi támogatást.

meddőség, meddőségi, klinikák | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

800 skóciai nő közül, akiket meddőséggel kezeltek, 86 százalék mondta azt, hogy nem kaptak elég segítséget a meddőség érzelmi vonatkozásait illetően.

Több mint harmadukat nem is kérték, hogy vigyék el partnerüket is a klinikára, bár akik kettesben mentek, jobban meg voltak elégedve az ellátással, tudhatjuk meg a Human Reproduction c. folyóirat legújabb számából.

A legtöbb beteg - mintegy 80 százalék - több írásos információt szeretne a meddőség lehetséges okairól, kezeléséről, mondta Vivienne L. Souter, a skót egészségügyi minisztérium mellett működő aberdeeni Gynecology Audit Program kutatója.

''A legtöbb nő úgy érezte, nem kapott meg minden segítséget a meddőség lelki aspektusait illetően''- jelentette ki, és már korábbi fölmérések is ugyanerről tanúskodnak.

A betegek majdnem fele arról panaszkodott, hogy az orvos nem segített nekik fölvázolni a jövőt, hogyan birkózzanak meg meddőségükkel, milyen kezelések lennének a legmegfelelőbbek, és mik lehetnek a pár esélyei, ha az ajánlott kezelés nem válik be.

A betegeknek csak kevesebb mint egynegyede számolt be arról, hogy fölhívták a figyelmét a kezelés esetleges mellékhatásaira, mint az ikerszülés vagy a kedélyhullámzások, tette hozzá Mrs. Souter.

A speciálisan meddőségi klinikára járó betegek csak alig jobban voltak megelégedve a gondoskodással, mint azok, akik a rendes nőgyógyászati szakrendelést keresték fel.

''Azt hiszem, itt nálunk még nagyobb lenne az elégedetlenség, mert a mi gondozási rendszerünk nem olyan standardizált, mint Skóciában'' mondta Masood Khatamee, a New York University School of Medicine professzora, aki egyben a New York-i Fertility Research Foundation igazgatója is.

Az Egyesült Államokban meglehetős összevisszaság uralkodik e téren, vannak igen jó és igen rossz meddőségi központok, mert a meddőséget nem tekintik betegségnek, és a beteg gyakran nem is tudja, valójában hova forduljon.

Khatamee professzor szerint a legjobb, amit a beteg tehet, hogy minél többet olvas a meddőségről, könyvekből de például az Interneten is. Amikor valaki ilyen problémával elmegy a klinikára, világos, közérthető írásos információval kell ellátni, és meg kell teremteni a lelki segítségnyújtás lehetőségét is.

''A betegek nem is mindig tudják, mekkora érzelmi stressz alatt állnak'' - tette hozzá a professzor. - ''Kétségbeesetten szeretnének gyereket, így aztán nagyon sebezhetők.''

Megjelent: Medical Tribune News Service

| meddőség, meddőségi, klinikák
2002-07-31 22:00:21

Web Design & Development Prowebshop