Méhméreg a fájdalmas menstruáció és a meddőség ellen

PHILADELPHIA - Az talán nem szokatlan, hogy egy nőgyógyász rajong a madarakért és a méhekért, van azonban egy kairói szülész-nőgyógyász, akit a méhekből leginkább a fullánkjuk érdekel.

méhméreg, menstruáció, meddőség, adenomyosis, gonadotropin | The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

A méhméreg egy sor nőgyógyászati betegség gyógyszere lehet a fájdalmas menstruációtól a meddőségig, jelentette ki dr. Ali Farid Ali, a kairói Ain Shans Egyetem szülész-nőgyógyász professzora.

Dr. Ali az American College of Obstetricians and Gynecologists éves közgyűlésén ismertette két, méhméreggel végzett vizsgálata eredményét.

Az egyik tanulmányban az egyiptomi professzor és munkatársai az adenomyosis kezeléséhez használtak méhmérget. Az ebben szenvedő nőknek a menstruációs ciklus végén erős vérzésük nagy fájdalmakat okoz.

Más kutatók is kimutatták, hogy a méhek méreganyagai gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásúak, emellett az immunrendszert is védik, mondta dr. Ali. Feltételezések szerint az adenomyosist kóros immunreakciók váltják ki, a professzor szerint a méhbe közvetlenül beadott méhméreg-injekciókkal enyhíteni lehet a betegek tünetein.

Nyolc adenomyosisos nőnél végzett felmérésében ötnél 75 százalékkal csökkent a méh mérete a kezelés hatására, jelentette dr. Ali. Az öt nőből négy panaszmentessé vált.

Egy másik felmérésben dr. Ali meddő nőket kezelt a méhméreg kivonattal.

Általában a petefészket hormoninjekciókkal próbálják több petesejt termelésére ingerelni; a hormon neve humán menopauza gonadotropin. Ezt a hormont klimaxos nők méhéből nyerik, de a petefészek stimulálásához megfelelő mennyiség nagyon drága.

Hasonló gonadotropin található a méhméregben is, mondta az egyiptomi professzor, "de ezt sokkal olcsóbban tudjuk előállítani".

A két gonadotropin hatásának összehasonlítására a kairói team 40 meddő nő bevonásával végzett vizsgálatokat: a csoport fele méhméreg kivonatot, a másik fele humán hormont kapott. A dózis mindkét csoportban azonos volt, függetlenül a gonadotropin eredetétől

A méhméreggel kezelt nők majdnem 29 százaléka lett terhes, míg a standard humán hormonnal kezelt nőknél csak 20 százalék, tudtuk meg.

Az egyik gyakori mellékhatás - a petefészek túlzott ingerlése- is ritkábban fordult elő a méhméregből származó gonadotropinnal, mondta dr. Ali.

De vajon mi adta a professzornak az ötletet, hogy éppen méhméreggel próbálkozzék?

Kiderült, hogy a méhek dr. Ali hobbija.

"Sok méhekről szóló könyvet szerkesztettem idáig" - vallotta be a professzor. "Tizenöt éve foglalkoztat a méhek mérge."

Egy amerikai kutató szerint dr. Ali felfedezése "roppant érdekes és újszerű".

"Ugyanakkor gondolni kell a méhcsípés elleni allergiára is" - kommentálta a hírt dr. Wendy Whitcomb, a St. Louis University kutatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálati alanyok száma is alacsony volt.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| méhméreg, menstruáció, meddőség, adenomyosis, gonadotropin
2002-07-31 23:59:40

Web Design & Development Prowebshop