A biológiai apa nyert a félvér gyerekek ügyében

A fekete férfit -akinek ondósejtjével termékenyítették meg egy fehér asszony petesejtjeit- nevezte meg a bíróság az IVF útján fogant ikrek törvényes apjaként.

IVF, mesterséges megterményetés | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
Mr. B-nek joga van a gyermekekhez, a fehér párnak pedig, adoptációt kell kezdeményeznie, hogy ha meg szeretnék kapni a szülői felügyelet jogát.
Mindkét pár a Leeds General Infirmary-ban vett részt mesterséges megtermékenyítési eljárásban. Elizabeth Butler-Sloss, a legfelsőbb bíróság családi divízójának elnöke szerint a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint Mr. B. a törvényes apa, de a gyermekek felügyeletét meg kell osztania a fehér párral is, azaz Mr. és Mrs. A-val.
Mivel a biológiai apa és a biológiai anya nem házasodhatnak össze, a fehér pár adoptációval szeretné érvényesíteni a jogait a gyermekekhez. Ugyanakkor együttérzésükről biztosították B.-éket.
Az ügy során az is világossá vált, hogy mivel a mesterséges megtermékenyítést végző intézet hibázott, felelős a történtekért, így mindkét pár kérhet kártérítést, melynek összege jogászok szerint több százezer fontra rúghat.
Elizabeth Butler-Sloss nyilatkozatában kérte a média képviselőit arra, hogy az ügyben szereplő személyek továbbra is maradjanak névtelenek, hiszen mindkét család nagy megpróbáltatáson megy keresztül, tehát hagyják a családokat és a gyermekeket békén.
Az Egyesült Államokban pedig eddig 3 hasonló eset fordult elő, ám mindhárom esetben különböző határozat született.Angliában erre az ügyre még nem volt precedens.
| IVF, mesterséges megterményetés
2005-05-20 13:54:56

Web Design & Development Prowebshop