Érzékenyebbek a lombikbébik

A mesterséges megtermékenyítés eredményeképp világra jött babák esetén gyakoribbak a szülési szövődmények, mint a természetes módon fogantaknál, állítják egyes kutatók. A Leiden-i egyetem kutatócsoportja dr. Frans Helmerhorst vezetésével megállapította, hogy a lombikbébiknél a szülési szövődmények kockázata közel a kétszerese a normál módon fogantakéhoz képest.

lombikbébi, IVF, mesterséges megtermékenyítés, szülési szövődmények | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A team vezetője szerint: „Át kell helyezni a hangsúlyt arról, hogy létrejöjjön a terhesség arra, hogy sikeres legyen az eredmény.” A szakemberek az elmúlt huszonöt évben kifejlesztettek olyan technikákat, amelyekkel megnő a teherbe esés esélye, most arra kellene figyelni, hogy a szülési kockázatokat csökkentsék.

A team 25 tanulmányt vizsgált át, és az adatok elemzése során arra a következtetésre jutott, hogy nemcsak hogy a koraszülések kockázata nagyobb a mesterséges megtermékenyítés esetén, hanem a kisebb születési súly is gyakoribb, a kontroll babákhoz képest átlagosan 1500 grammal kevesebb. A császármetszések valószínűsége is megnőtt a mesterséges megtermékenyítéssel fogant szüléseknél.

British Medical Journal
| lombikbébi, IVF, mesterséges megtermékenyítés, szülési szövődmények
2005-06-05 14:55:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop