Meddőséggel kapcsolatos probléma

Tisztelt Doktor/Doktornő!
Meddőséggel kapcsolatos a problémám. 32 éves vagyok, tudomásom szerint még soha nem voltam terhes. HSG-vel megállapították, hogy nem átjárható a petevezetékem, illetve az egyik minimális kontrasztanyagot engedett át. Január elején 3 db szép megtermékenyített petesejtet ültettek be a méhembe, de sajnos egy sem tapadt meg. Az embriók 3 naposan 8-9-10 sejtesek voltak. A stimulálás alatt (Menogon inj.) elkaptam valamilyen nátha vírust, tehát megfázásos tüneteim voltak lázzal, de a visszaültetéskor már csak az orromat kellett fújni. Nem tudom, hogy ez mennyire lehetett oka a sikertelenségnek.
A másik kérdésem az, hogy a stimulálás alatt az egyik petevezetékem feltelt vízzel és közölték, hogy ez lehet hogy probléma lesz. Megkérdeztem, hogy nem csinálnak-e laparoszkópiás vizsgálatot, de az orvosom azt mondta, hogy ez nem szokott probléma lenni. Egy közeli ismerősöm is ebbe az intézetbe járt, 2 beültetése nem sikerült, majd egy másik intézetbe ment, ahol azonnal laparoszkópiát csináltak, és megállapították a méhletapadást és egyéb összenövéseket. Ezt megoldották és most 5 hónapos terhes.
Mit tegyek, kérhetem, hogy végezzék el ezt a vizsgálatot, vagy menjek én is más intézetbe. Mennyire kell vigyázni és mire, a beültetés után, érdemes-e szedni valamilyen magzatvédő vitamint, kell-e kapnom valamilyen gyógyszert, ami segíti befogadni a beültetett embriót.
Tisztelettel és köszönettel…

meddőség | Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
A petevezető folyadékkal való feltelődése két okból veszélyezteti a magzatot: Előfordul időnként folyadékkal, vagy gennyel telt zsák felől folyadékáramlás a méhűr felé, ami nem tesz jót a beágyazódott embrióknak. Másrészt gyulladásos szöveti anyagok jelennek meg, ami szintén rossz környezetet teremt. Ezért vannak olyan nézetek, hogy az egyébként is lezáródott, működésképtelen petevezetőt eltávolítják ( ez gyakran laparoscoppal történik) és a terhesség esélyei lényegesen javulnak.
Tisztelettel: dr. Gyovai Gabriella
| meddőség
2004-02-04 18:40:56

Web Design & Development Prowebshop