Spermahajó az óceánon – remény a meddő pároknak

Nemsokára lehetővé válik a britek számára, hogy az óceánon lehorgonyzott hajón termékenyüljenek meg, például egy anonim donor spermájával. Egyesek szerint félő, hogy a névtelenséget áprilisban megszüntető rendelkezés donorhiányt okoz majd. Egy Dániában bejegyzett nemzetközi cég, a Cryos ezen próbál meg segíteni.

meddőség, sperma, donor | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Ole Schou, a projekt felelőse szerint a hajókon műtők és klinikák lesznek majd, és itt akár brit orvosok is dolgozhatnak. A szakértő szerint hajók százaira lenne kereslet, az eljárás pedig teljes mértékig legális lesz. Mivel a meddőségkezelő hajók a felségjelzésük szerinti ország törvényei szerint működnek, mindenki megkerülheti a saját hazájában érvényben levő törvényeket. Dániában például leszbikusok vagy egyedülállók nem részesülhetnek mesterséges megtermékenyítésben. Nem törvényes továbbá az így létrejött embriók két évnél tovább tartó fagyasztása sem.

A megszorító intézkedések miatt szerte a világon sok pár vagy egyedülálló nő számára nem marad remény. Nagy-Britanniában a már említett donorhiány vagy a hosszú várakozási idő miatt fontolgatják a gyermeket akarók ezt az új megoldást, ami nem is annyira új, hiszen abortuszt kínáló hajók már léteznek.

Szakértők szerint az ehhez a megoldáshoz folyamodóknak fokozottan kell ügyelniük arra, hogy a kezelés legális és biztonságos legyen.

BBC News
| meddőség, sperma, donor
2005-09-20 14:46:24

Web Design & Development Prowebshop