A mesterséges megtermékenyítés szövődménye lehet az elölfekvő méhlepény

Norvég kutatók szerint a mesterséges megtermékenyítés (IVF) növelheti egy veszélyes terhességi szövődmény, az elölfekvő méhlepény kockázatát. Az elölfekvő méhlepény (placenta praevia) azt jelenti, hogy a placenta a belső méhszáj felett vagy a körül tapad, és ezzel akadályozhatja a baba útját a szülőcsatornában.

meddőség, IVF, előlfekvő méhlepény | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A vizsgálat során 845 ezer eset adatait tanulmányozták a kutatók, és megállapították, hogy ez ezer normális terhességből 3-nál fordul elő, míg a mesterséges megtermékenyítésnél ez a szám 16-ra emelkedik.

Az elölfekvő méhlepény anyai vérzést okozhat, megnövelheti a koraszülés, valamint a szülés alatti komplikációk kockázatát. A pontos okokat még nem tudják a kutatók, lehet, hogy az IVF méh-összehúzódásokat vált ki, aminek eredményeképpen az embrió lejjebb ágyazódik be a méhben, mint a természetes megtermékenyülés esetében.

A kutatók felhívják a meddőségi klinikák figyelmét, hogy készítsenek feljegyzéseket a beültetett embrió helyzetéről. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy az elölfekvő méhlepény ritka kórkép, ezért nem szabad hogy külön aggodalmat okozzon a módszerhez folyamodóknál.

BBC News
| meddőség, IVF, előlfekvő méhlepény
2006-05-29 11:14:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop