A meddőségi klinikák félnek a csalástól

Egy meddőséggel kapcsolatos európai konferencián 45 klinika adatainak áttekintése után megállapították, hogy 37 százalékuknál merült fel a személyazonossággal való visszaélés, és csalás ténye vagy gyanúja.

meddőség, IVF | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A brit illetékes hatóságok tagadják, hogy az efféle visszaélések jelentős problémát okoznának, hiszen az elmúlt három év során csupán néhány ilyen eset fordult elő. Ugyanakkor a 45 brit klinika egynegyedénél nem is ellenőrizték a betegek személyazonosságát, és a klinikák több mint fele úgy véli, hogy nem rendelkeznek kellő eszközökkel ahhoz, hogy a csalásokat meg tudják előzni.

Előfordul ugyanis, hogy a mesterséges megtermékenyítés hosszú folyamata alatt az egyik partner kicserélődik, de az eljárást nem kívánják megismételni. Az is megtörténhet, hogy egy nő egy fiatalabb férfi spermájától szeretne megtermékenyülni, de fenntartja, hogy a jog szerinti apa az idősebb partnere.

Dr. Luca Sabatini, a londoni St. Bartholomew’s kórház kutatója szerint a fényképes személyazonossági okmány segíthetne a problémán, azaz hogy valóban az-e az illető, akinek mondja magát.

– A csalások oka gyakran lehet anyagi érdek, mivel az eljárás meglehetősen költséges – teszi hozzá dr. Sabatini –, de személyes indíték is vezethet a személyazonossággal kapcsolatos visszaélésekhez.

BBC News
| meddőség, IVF
2006-06-22 16:55:37

Web Design & Development Prowebshop