A meddőség kivizsgálása - Párhuzamos vizsgálatok

Napjainkban a meddő párok száma egyre nő. De kik is tekinthetők meddőnek? Orvosi értelemben azok a párok, akiknek egyévi rendszeres szexuális együttlét ellenére sem fogan gyermekük. A problémák gyökere lehet anatómiai elváltozás is, ám ez ritkán fordul elő. Sokkal gyakoribb a hormonális zavar okozta meddőség. Cikkünkben a női és a férfimeddőségi vizsgálatról olvashatnak…

meddőség, megtermékenyítés | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(9):52-53   Celsus Kft. | Kovács, Z.
A női és a férfimeddőség kivizsgálását mindig párhuzamosan célszerű végezni, hiszen nem ritka, hogy férfiaknál nem stimmel valami.

Nők a célkeresztben

A hölgyek esetében a hagyományos nőgyógyászati és a méhnyakrákszűrés az első lépés. Sokszor baktériumfertőzések - például Chlamydia, Mycoplazma - azonosítóvizsgálatára is szükség van, amit az alapvizsgálat alkalmával el lehet végezni.

Fontos továbbá a pajzsmirigy megtapintása, a testszőrzet és a testsúly ellenőrzése is. A szeméremdomb és a köldök közti folyamatos, vonalszerű szőrzet, esetleg a hason, a háton vagy az állon megjelenő szőrzet megemelkedett tesztoszteron- (férfinemihormon-) szintet jelez. A túlsúly szintén okozhat zavarokat a petesejt képződésének fázisában, mivel a zsírszövetben az ösztrogénhormon egy másik nemi hormonná alakul át.

Jó tudni! A policisztás ovariumszindróma esetén (sok cisztás petefészek) a túlsúly és a fokozott szőrnövekedés társulhat egymással is.

Hormonvizsgálatok

A legfontosabb, hogy a petesejtérés és -kilökődés az ovulációkor a petefészekből megtörtént-e. Ennek bizonyítására egy cikluson belül többszöri hüvelyi ultrahangvizsgálatot kell végezni, és a vér progeszteron-, azaz sárgatesthormon-szintjét is több alkalommal kell ellenőrizni.

A progeszteronhormonnak csak a normális petesejtérési folyamat során lesz magas a szintje. Ha a progeszteronértékek átlaga és a hüvelyi UH-vizsgálat egybehangzó eredményt mutat, akkor állítható biztosan, hogy volt petesejt érés és kilökődés a vizsgált ciklusban.

Jó tudni! Számos esetben előfordul - különösen elhízott nők esetében -, hogy az érintettnek nincs tüszőrepedése, és bár a méhnyálkahártya előbb-utóbb lelökődik a méh faláról -amit a nő menstruációként él meg -, orvosi szempontból ez mégsem nevezhető annak!

A teljes körű hormonvizsgálat során a pajzsmirigyfunkció vizsgálata mellett ellenőrzik a petefészek saját termelésű hormonjait, az ösztrogénszármazékok és a progeszteron mennyiségét is. A kivizsgálás fontos része az agyalapi mirigy hormontermelő funkciójának monitorozása is: a prolaktin - ha ez magas, akkor blokkolhatja a petesejtérés folyamatát -, az FSH - a petesejtérést és - kilökődést serkenti - és az LH szintjét, amely a női ciklus második felének, a sárgatestszakasznak fenntartására szolgál.

A vérvizsgálat eredménye jelzi a tesztoszteron mellett más férfinemihormon, az androszténdiol emelkedett szintjét is.

Nem szabad a mellékvese funkcióját sem figyelmen kívül hagyni, ezt a DHEA-S nevű hormon vérszintje jelzi.

Ritkán a máj által termelt szállítófehérjék mennyiségében is zavarok mutatkoznak - akár más hormonrendszeri problémák mellett -, s ezek megkötik a vérben keringő hormonokat.

Fontos! A hormonvizsgálatokhoz a vérvételt mindig éhgyomorra kell elvégezni, általában a ciklus 3-5., 18-19., 21-22., 24-25. napján. Ezekkel párhuzamosan ajánlott az általános laborvizsgálat elvégzése is: vérkép, máj- és vesefunkció, vizeletvizsgálat.

Férfiak a célkeresztben

A férfiaknál az általános laborvizsgálat mellett a részletes urológiai-andrológiai kivizsgálás is javasolt. Ezek közé tartozik a prosztatavizsgálat, a sperma andrológiai vizsgálata, fel kell deríteni, hogy a herék környékén van-e visszér - ha igen, műtéttel orvosolható -, illetve az ő esetükben is el lehet végezni a különböző tenyésztéses vizsgálatokat a fertőzések felderítésére: Chlamydia, Mycoplazma.

Ha a spermavizsgálat rossz eredményt mutat, az esetek nagy részében alapos hormonvizsgálattal és az azt követő szükség szerinti kezeléssel három hónap múlva jelentős javulás érhető el.

Ne feledjük! Az egészséges életmód, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése célszerű ebben az időszakban.

Mesterségesen

Ha a petevezeték-átjárhatósági próba a petevezetékek elzáródását mutatja ki, vagy ismételten rossz eredményű a spermavizsgálat, akkor a mesterséges megtermékenyítés különböző formái javasoltak.

Fő az előrelátás!

A műtéti beavatkozáskor fontos, hogy az orvos ismerje a hüvelyi ultrahang és a hormonszintvizsgálat eredményeit is, hiszen így azonnal képes az operációs tervet felállítani.

A petevezeték átjárhatósága

Ha a hormonális és az ultrahangvizsgálattal a petesejtérés és -kilökődés ténye egyértelműen bizonyított, valamint az érintett férfi spermavizsgálata is normális, a következő vizsgálati lépés a petevezeték átjárhatóságának próbája. A különböző módszerek lényege: megfigyelik, hogy az ép petevezetékekből a vizsgálati folyadék a hasüregbe jut-e.

Ha a petevezetékek el vannak záródva, akkor a hasüregbe nem ürül folyadék. A legegyszerűbb lehetőség a petevezetékek kontrasztanyagos átjárhatósági vizsgálata, mely során röntgennel ellenőrzik a végeredményt. Ez rövid és egyszerű beavatkozás, alig igényel kórházi tartózkodást. Ha a nőgyógyászati és/vagy az ultrahangvizsgálat a meddőség hátterében - a hormonális ok helyett - anatómiai elváltozást diagnosztizál, például myomát, cisztát, endometriózist, akkor laparoszkópos műtét, hastükrözés javasolt. Ennek során altatásban a köldökön át vezetnek be egy optikai készüléket a hasüregbe, s így egy monitor segítségével ellenőrizhető, hogy a méhnyakcsatornába fecskendezett festék megfelelően ürül-e a petevezetékeken át a hasüregbe.

Az orvos egyúttal azt is ellenőrzi, hogy a korábbi vizsgálati eredményeknek megfelelően észlelhető-e bármilyen elváltozás a petefészkekben, petevezetékekben vagy a méhben. Sokszor ugyanis myoma zavarja a petevezető vagy a méhnyálkahártya funkcióját, illetve megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

Előfordulhat az is, hogy endometriózis zavarja a petevezető normális funkcióját. Ez azt jelenti, hogy a méh nyálkahártyája szétszórtan szigetecskéket alkot a hasüregben. Ezek a hormonváltozásokra reagálnak, a menstruáció alatt bevéreznek. A lebomló vér adja ezeknek a jellegzetes barnás színét, amelyet így csokoládécisztának neveznek. Mindezek az elváltozások a laparoszkópos műtéti technikával egyidejűleg kezelhetők.

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy egy szeptum - sövény - választja el részlegesen vagy teljesen a méh üregének belsejét, illetve a méhűrt myoma deformálja. Ennek a problémának a kiszűrésére és megoldására jó megoldás a méhtükrözés. Ez altatásban végzett műtéti beavatkozás, mely során a hüvely felől a méh űrébe vezetett eszközzel a sövény vagy a myómagóc szemmel látható, és így eltávolítható lesz.

dr. Kovács Zoltán
| meddőség, megtermékenyítés
2006-09-02 22:36:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop