Meddőség ellen természetesen

Orvosi értelemben akkor nevezünk egy párt meddőnek, ha egy év normál szexuális élet mellett sem lesz a nő várandós. A meddő párok száma az utóbbi időben egyre nő. Évente a házaspárok 15%-a hiába vágyik gyermekáldásra... Számukra is reményt jelenthetnek a komplementer medicina gyengéd - egészséget óvó - módszerei...

meddőség, gyermekáldás, lombik | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):56-57   Celsus Kft. | Kovács, Z.
A meddőségért általában 40 százalékban a nők, 30 százalékban a férfiak és 30 százalékban mindketten „felelősek”. Ezért természetgyógyászati kezelésre nemcsak a hölgyeknél, hanem a férfiaknál is alkalom adódhat.

Ajánlott kivizsgálás

Az alapos nőgyógyászati és urológiai kivizsgálás mindenképp tanácsos a meddőség természetgyógyászati kezelése előtt.

A nőknél nőgyógyászati és citológiai analízis - méhnyakrák-szűrő vizsgálat - és a teljes hormonháztartás - agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese, petefészek - kivizsgálása fontos. Az egy cikluson belül végzett többszöri hüvelyi ultrahangvizsgálattal részben a méh, a méhnyálkahártya, a petevezeték és a petefészek normális vagy kóros felépítése kutatható fel, részben pedig a tüszőérés, a petesejt-kilökődés és a sárgatestfunkció követhető nyomon.

A férfiaknál az urológiai szakvizsgálat- például herevisszér vagy -sérv kizárása - mellett andrológiai - spermavizsgálat -is lényeges. Problémák esetén esetükben is fontos a teljes hormonháztartás elemzése.

Az általános belgyógyászati, vér- és vizeletvizsgálat mindkét félnél szükséges, hiszen szervi betegségek - pajzsmirigy, máj -is szerepet játszhatnak a meddőségben.

Klinikai meddőségkezelés

A meddőség orvosi kezelése a diagnosztizált problémának megfelelően sokféle lehet. A leggyakoribb a petefészek mesterséges hormonokkal történő stimulálása, hogy egyszerre több petesejt is érjen. De szóba jöhet a sperma, avagy a megtermékenyített petesejt méhűrbe való juttatásának elősegítése is. Ezek az eljárások gyors hatást ígérnek.

Tartsuk szem előtt! Minél hatékonyabbak a mesterséges hormonkészítmények - pl. az ovuláció elősegítése céljából -, annál komolyabb mellékhatásokkal járnak. A nők egy része a szintetikus hormonkezelésbe gondolkodás nélkül beleegyezik, más részükben azonban kételyek fogalmazódnak meg. Aggódnak a petefészek esetleges későbbi zavarai miatt - ciszta, túlstimulációs szindróma -, tartanak az elhízástól, a rossz közérzettől, a szexuális zavaroktól, az ikerterhességtől, a fokozott szőrnövekedéstől.

Mindezekkel szemben a természetgyógyászati kezelési módok ugyan lassabban, de tartósabb hatást fejtenek ki a nő és szükség esetén a férfi szervezetére is, ráadásul káros mellékhatások nélkül. Céljuk az emberi szervezet belső egyensúlyának helyreállítása, az élettani folyamatok serkentése és harmonizálása.

Női bajok

A nők fogamzóképességének hiánya mögött 30 százalékban hormonális, 20 százalékban anatómiai elváltozások állhatnak, mint például elzáródott petevezetékek. A maradék hányad tisztázatlan, többek között pszichoszomatikus eredetű.

Lombikprogram

Ha a kivizsgálás során a petevezeték kétoldali elzáródást mutat, feltétlenül ajánlott a mesterséges megtermékenyítési programban - lombikprogram -való részvétel, akárcsak akkor, ha a férfinak rendkívül alacsony a spermaszáma.
Hormonális zavarok

A nemi mirigyek rossz hormonális működésének okai:
- belsők: láz, korai öregedés, életkor
- külsők: vírusok, környezetváltozás, utazás, időjárási frontok, kisebb megfázás, megrázkódtatás, bánat.

Jó tudni! Az egészségtelen, stresszel teli életvitel gátolja a peteérést és a spermiumtermelődést is. Ráadásul a környezetszennyezés - víz, levegő - és a táplálékokban lévő káros anyagok következtében az emberi szervezetnek a salaktalanítás-méregtelenítés folyamán fokozott munkát kell végeznie.

Ha a kiválasztócsatornák telítődnek, sérülnek, a felhalmozódó méreganyagok a hormonális működést is befolyásolják! A nők esetén leggyakoribb probléma a rendellenes peteérés és ezzel szoros összefüggésben a tökéletlen sárgatest-képződés.

Ezek a zavarok:
  • vérzési rendellenességeket: túl ritka, 35 napnál ritkábban jelentkező, avagy túl gyakori, 21 napnál gyakoribb vérzéseket, ill. akár a menstruáció hiányát, amenorrhoeát
  • terméketlenséget
  • ismétlődő vetéléseket okozhatnak.
E zavarok a kiegyensúlyozatlan ösztrogén- és progeszteronszintből adódnak. A többi hormontermelő mirigy zavarának kizárása - vérvételek és ultrahangvizsgálatok - után számtalan mód áll rendelkezésre a női hormonháztartás harmonizálására. Néhány gyógynövény, gyógynövénykészítmény- barátbors, rozmaring, cickafark, méhpempő - hormonszerű hatással rendelkezik, így képes a peteérést, a sárgatest működését támogatni.

A B6-vitamin, ásványi anyagok- kalcium, magnézium - és nyomelemek - cink, réz - fokozott bevitele a méregtelenítő folyamatokat támogatja, és a petefészket saját progeszteronhormon termelésére sarkallja.

A barátbors peteérést elősegítő hatását már számos nemzetközi tanulmány alátámasztotta.

Ráadásul vannak már növényi eredetű ösztrogén- és progeszteronkészítmények is, ezáltal a célzott természetes pótlás is lehetséges.

A méregtelenítő módszerekkel - salaktalanító napok, böjtkúrák, tisztító gyógyteák, infra-szauna - a szervezetben felhalmozódott salak- és méreganyagok kiürülését sikerül serkenteni, ami nemcsak a hormonháztartás egyensúlyának javulását, hanem a testsúly korrekcióját is elősegíti.

Jó tudni! Mivel a meddőség hátterében sok esetben pszichés problémák is állnak, szükség lehet pszichológus bevonására is. Hasznos „léleksimító” módszer a kineziológia, a pszichoterápia és a relaxáció.

Egyéb hasznos metódusok

A túlsúly jelentősen gátolja a fogamzóképességet, mivel a zsírszövet is - bizonyítottan -hormontermelő szerv. A korábban beszedett hormonkészítmények és fogamzásgátlók kiürülése, mellékhatásuk ellensúlyozása is rendkívül fontos! Ebben segítenek a salaktalanító napok és az egyénileg megszabott időtartalmú böjtkúrák. Ezeket követően lényeges a teljes értékű, lúgosító reformtáplálkozásra átállni, akár életmódreformot végrehajtani. A célja, hogy a szervezetben a testnedvek és szervek savasodási folyamatát gátoljuk, mivel a hormonális funkció szabályozásában ez a folyamat is döntő szerepet tölt be.

A nyugodt életvitel, az élvezeti szerek- kávé, nikotin, alkohol - kerülése egyértelműen javítja a hormonegyensúlyt, megemeli a spermiumszámot. A rendszeres mozgás- jóga, torna -, a különféle masszázsok igénybevétele szintén része az életmódreformnak, mivel az emésztés, a méregtelenítő funkciók serkentése mellett a hormonháztartásra is kedvezően hatnak. A felvázolt terápiák hatásosságát 3 hónappal később - ismételt hormonális kivizsgálással - lehet ellenőrizni!

További kezelési lehetőség meddőség esetén nőknél és férfiaknál egyaránt:
- homeopátia
- akupunktúra.

dr. Kovács Zoltán
| meddőség, gyermekáldás, lombik
2006-09-25 14:50:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop