Londoni lombikbébiparti

Több tucat mesterséges megtermékenyítéssel világra jött gyermek és fiatal hivatalos arra a nagyszabású születésnapi partira, amelyet a westminsteri parlament alsóháza rendez a húszéves Louise Brown, a világ első lombikbébije tiszteletére.

mesterséges megtermékenyítés, gyermek, terhesség | Népszabadság   Népszabadság
Azóta, hogy Louise 1978. július 25-én megszületett, további 29 ezer brit magzat köszönheti életét in vitro megtermékenyítésnek. Közéjük tartozik Louise testvére, Natalie is. Ezt a technikát - a petesejtet laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg, majd visszaültetik az anya méhébe - Robert Edwards, a Cambridge-hez közeli Bourn Hall Klinika professzora dolgozta ki, akit ugyancsak elvárnak a születésnapi ünnepségre. A mesterséges megtermékenyítés sikere számos körülménytől, többek között az anya korától függ. Átlagosan a beavatkozások 15 százalékajár sikerrel. Világszerte kétszázezer bébi született in vitro megtermékenyítés révén.

A kerek születésnap jó alkalom a mérlegkészítésre is. Az ünnepségen megjelenő Tessa Jowell, egészségügyi államtitkár "zűrzavarosnak" ítélte meg a kialakult helyzetet, amelyben minden egyes önkormányzat más és más kritériumok alapján dönti el, ki a jogosult az ingyenes mesterséges megtermékenyítésre, nincs nemzeti koncepció, nem működnek megfelelő szervezeti keretek. Jowell asszony elfogadhatatlannak tartja, hogy a források elosztása nem egységes elvek alapján történik. A kormány felkérte a Szülészek és Nőorvosok Királyi Társaságát, dolgozzon ki irányelveket a meddőségkezeléssel kapcsolatban a családi és kórházi orvosok, illetve a mesterséges megtermékenyítés szakértői számára, hogy megszüntessék az egyenlőtlenségeket.

| mesterséges megtermékenyítés, gyermek, terhesség
2002-07-10 12:06:09

Web Design & Development Prowebshop