Mesterséges megtermékenyítés, másképpen

Holland tudósok kidolgozták a mesterséges megtermékenyítés kevésbé agresszív megközelítését. Az „enyhe” módszer lényege az, hogy a nőket alacsonyabb hormonadagokkal kezelik, valamint egy megtermékenyítési ciklusban csak egy embriót ültetnek be kettő helyett.

meddőség, IVF, mesterséges megtermékenyítés | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A szerzők azt írják, hogy ez a módszer könnyebb a beteg számára, csökkenti a többes szülések kockázatát, és idővel lényegében éppen olyan hatékony, mint a jelenleg követett eljárás.

A vizsgálatban a 205, ún. „enyhe” mesterséges megtermékenyítésen átesett nő közül 92-en szültek, szemben az agresszívebb módszerrel kezelt 199-ből a 102 szüléssel. Az évek során kiderült, hogy a kétféle megközelítés meglepően hasonló számokat eredményez, az új módszernél az eredmény 43,4 százalékos, míg a hagyományosnál 44,7 százalékos.

A kezelt nők kevesebb mint egy százalékénak volt többes szülése, szemben a régi módszernél tapasztalt 13 százalékkal, azaz a 92-ből egynél, illetve a 102-ből 26 nőnél fordult elő többes szülés.

A szerzők véleménye szerint a „minden vagy semmi” megközelítés sokkal nagyobb stressz a beteg számára, és gyakoribb a többes szülés is. Az egyetlen embrió beültetése az ideális a nő számára, módszerük pedig ráadásul jó esélyeket biztosít a terhesség létrejöttéhez is.

| meddőség, IVF, mesterséges megtermékenyítés
2007-03-06 20:40:36

Web Design & Development Prowebshop