Hirdetés

A férfiak termékenysége sem tart örökké

Nem csak a nők, hanem a férfiak életkora is befolyásolja az IVF sikerét. A Harvard Egyetem kutatói közel 19 ezer mesterséges megtermékenyítéses (IVF) eset vizsgálata alapján közölték tanulmányukat a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) kiadványában.

férfiak termékenysége, férfiak életkora, IVF, megtermékenyítés |

InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.


Megállapításaik rácáfoltak arra az elméletre, hogy a férfiak termékenysége örökké tart. Az idősebb férfiaknál jelentkező spermium mutációk és számuk csökkenése a megtermékenyítés esélyeit is csökkenti.

Korábbi kutatások már jelezték, hogy az idősebb férfiaktól származó ondósejt esetében nagyobb a genetikai hibák kockázata, többek közt az autizmus és a gyermekkori skizofrénia kialakulásával is kapcsolatba hozták.

A tanulmány szerint a 40-42 éves férfiak esélye a teherbe ejtésre 46 százalékkal kisebb, mint a 30-35 éveseké, ha nő partnerük 30 év alatti. Ellenben egy 35 éves nő könnyebben esik teherbe IVF kezelés első ciklusában egy 30 év alatti férfitől, mint egy 35 év körülitől.

Az idősebb férfiak csökkenő termékenységének oka nem teljesen világos. Míg a nők esetében a kor előrehaladásával a termékenység főleg a kromoszóma rendellenességek miatt csökken, a férfiaknál ez nem egyértelmű, így a legjobb, amit tehetnek, hogy egészséges életmódot folytatnak.

férfiak termékenysége, férfiak életkora, IVF, megtermékenyítés

2017-07-05 17:24:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop