Diétával és mozgással a meddőség ellen

A meddőség egyik okát, mely a peteéréshez kapcsolódik, megfelelő diétával és testedzéssel kezelni lehet. Az életmódjukon legalább öt ponton változtató nőknél ritkábban fordult elő a meddőség, írják a Harvard Egyetem kutatói.

meddőség, életmód, diéta | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A vizsgálatba 17 544 férjes asszonyt vontak be, akik korábban nem voltak meddők, és gyereket szerettek volna. A nőket 8 éven át követték, ez alatt 3209 esetben találtak meddőséget, 416-an pedig ovulációs rendellenesség miatt voltak meddők.

A résztvevők étkezési szokásaira vonatkozó kérdőívek kitöltése után az étkezési és életmódbeli tényezőket pontozták a kutatók. A vizsgált tényezők közé tartoztak az alábbiak: az étrendben szereplő egyszeresen telítetlen zsírok és a transz-zsírok aránya, a fehérjefogyasztás (állati és növényi egyaránt), a szénhidrátfogyasztás (ideértve a rostbevitelt és a glikémiás indexet is), a tejtermékek fogyasztása (mind a zsírban gazdagé, mind a zsírszegényé), a vasbevitel, a multivitaminok szedése, a testtömeg-index és a fizikai aktivitás.

A vizsgálat során kiderült, hogy az öt kockázatcsökkentő életmód tényező (többek közt az étrend, a súlykontroll és fizikai aktivitás) együttesen 69 százalékkal csökkentette a peteérési rendellenesség miatti meddőség előfordulását. A kutatók szerint a termékenységet fokozzák a zsírban gazdag tejtermékek is, de erre nem találtak egyértelmű magyarázatot.

Még további bizonyítékokra van szükség, de nyilvánvalóvá vált, hogy a peteérési zavarok miatt kialakult meddőségek nagy hányada az étrend és az életmód megváltoztatásával megelőzhető.

| meddőség, életmód, diéta
2007-11-05 11:18:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop