DK: a kormány átveri a meddő párokat

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány és a Fidesz ismét átveri a meddő párokat, mert a lombikbébiprogramról szóló kormányhatározat szerint a többlettámogatásból megvalósuló hatezer lombikbébi kezelést kizárólag az állami tulajdonban lévő intézetek végezhetik - mondta Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja szerdán az MTI-nek.

A politikus elmondta: a DK a napokban írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez a lombikprogrammal kapcsolatos változások ügyében, a válaszból pedig szerintük azt derült ki, hogy a kormány nem vette figyelembe a szakmai javaslatokat, hiszen a többlettámogatásból megvalósuló hatezer lombikbébi kezelést kizárólag négy, állami tulajdonban lévő intézet végezheti.

Szerinte ezzel ismét átverik és cserben hagyják a meddő párokat, hiszen hiába ígéri azt a kormány, hogy 6 ezer helyett 12 ezer meddőségi kezelést finanszíroz, ha a kijelölt négy állami intézet nem rendelkezik erre kellő kapacitással. Szerinte ezzel a megoldással csak a várólisták nőnek majd, így a kormányhatározat vesztesei a meddő párok lesznek.

"Erre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy családbarát" - jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a lombikkezelések 80 százalékét a magánintézmények látják el, ahol az államnak csak a kezelési ciklust kell finanszírozni, míg az állami intézetekben milliárdos nagyságrendű kapacitásbővítést kellene végrehajtani.

A program egyetlen pozitív elemének a gyógyszertámogatás 70-ről 90 százalékra emelését tartotta, ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy ez a magánintézmények esetében viszont 70 százalékról 55-re csökkent.

| lombikbaba, lombikbébi-kezelés, támogatás, meddőség, egészségpolitika
2017-10-11 19:07:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop