Egy régi eljárás meddőség ellen

Az Adelaide-i Robinson Kutatóintézet szakemberei egy nagy beteganyagon végzett kutatás során bizonyították, hogy a régi kevésbé ismert technika, amelynek része a petevezeték átmosása jódozott mákolajjal, segíti a megtermékenyülést. Eredményeiket a The New England Journal of Medicine közölte.


A méh és a petevezetékek kontrasztanyagos röntgenvizsgálatát először 1917-ben végezték, az ötvenes évek óta mind a vizes alapú, mind az olajos alapú oldatot használták. A múlt században a meddő nők teherbeesési aránya megnőtt a vizsgálat után.

A vizsgálatban 1119 meddő nő vett részt, az egyik csoportnál olajos alapú átmosást, a másiknál vizes alapút alkalmaztak. Az olajos csoport majdnem 40 százaléka, a vizes csoport 29 százaléka esett teherbe az eljárás alkalmazása utáni hat hónapban.

Az olajos csoportban jelentősen nagyobb volt a sikeres terhességek aránya már egyetlen eljárás után is. Ez új reményt jelent a meddő pároknak, akiknek csak a lombikeljárás (in vitro fertilizáció, IVF) hozott volna megoldást.

| meddő nő, meddőség, petevezeték átmosása jódozott mákolajjal, megtermékenyülés
2017-05-26 22:02:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop