Egyre több az ikerszülés

Az elmúlt évtizedben a kettes ikerszülések száma 33 százalékkal emelkedett, és az ennél többszörös ikerszülések száma egyenesen 187 százalékkal ugott meg.

ikerszülés, több, magzat, terméketlenség, meddőség, mesterséges, megtermékenyítés, ikerterhesség, terhesség, szülés, több | The New York Times Health News Service   Medincorp | Seltzer, V. L.

A változás hátterében legalább két főbb okot sejtenek: egyfelől egyre több nő tolja ki az anyaság idejét harmicas évei közepe-vége felé (az ikerszülés hajlama 40 éves korig állandóan nő), másrészt a terméketlenség elleni kezelések egyre gyakoribbá válnak. A terméketlenség ellen olyan gyógyszereket is alkalmaznak, amelyektől több petesejt érik meg egy hónapban, illetve gyakori az in vitro megtermékenyítés is, amelynek során többszörösen megtermékenyített petesejteket helyeznek be az anya méhébe.

Természetes körülmények között kettesikrek minden 90 szülésből egyszer jönnek világra, hámasikrek pedig minden 10000-ből. A terméketlenség elleni harc eredményeként mindkét típusú ikerszülés egyre gyakoribb. Az ikerszülések javarésze - 95 százaléka - továbbra is kettős. A kétpetéjű ikrek gyakoribbak az egymásra teljesen hasonlító egypetéjűeknél. A kétpetéjűek az összes amerikai ikerszülés kétharmadát teszik ki.

A több magzat fogantatásának valószínűsége feltehetően az anya korával és addigi gyermekei számával együtt nő, de ilyen tényező az ikerszülés családi előfordulása is. Az egypetéjű ikrek születése ritkább esemény, az összes születések kevesebb mint 1 százalékában jönnek világra ilyen ikrek.

Az orvos akkor gyanakodhat többszörös fogantatásra, ha egynél több magzati szívhangot hall. Egyéb jelek is utalhatnak ikerszülésre: az anyaméh a megszokottnál gyorsabban nő, az anyának az első trimeszterben erős hányingere van, vagy az előző terhességeinél erősebb magzati mozgásokat érez.

Az anya és gyermeke egészségének kulcsa a mielőbbi diagnózis. Ikerterhesség esetén nagyobb óvatosságra van szükség, gyakrabban kell orvoshoz járni a fejlődő magzatok vizsgálata céljából. Emellett ikreket várva naponta legalább 300 kalóriával többet kell fogyasztania az anyának, és minimum 5 kilogrammal több súlyt kell felvennie. Az orvosnak pedig gyakran kell plusz vasat és vitaminokat felírnia, hogy az anya bírja a fokozott fizikai megterhelést.

A szövődmények - koraszülés, alacsony születési súly - rizikója az ikerszülésnél nagyobb. A korai diagnózis és a rendszeres orvosi ellenőrzés ugyanakkor csökkentheti a problémák gyakoriságát.

Megjelent: American College of Obstetricians and Gynecologists

| ikerszülés, több, magzat, terméketlenség, meddőség, mesterséges, megtermékenyítés, ikerterhesség, terhesség, szülés
2002-07-31 18:40:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop