Hirdetés

Hivatalosan is világrekorder lett a 14 évnyi lefagyasztás után megtermékenyített petesejt

Hivatalosan is elismerte a Guinness Világrekordok, hogy a világon egyedülállóan hosszú ideig, 14 évig tartó fagyasztás után termékenyítettek meg petesejtet egy argentin klinikán 2013-ban. Az így született kislány, Yanina már hároméves.

lefagyasztott petefészekszövet, petefészekszövet beültetés, termékenység |

MTI Hírek13 | MTI

A Guinness Világrekordok közlése szerint korábban soha nem sikerült ilyen hosszú idő után a mesterséges megtermékenyítés. A rekord bejegyzéséről az elmúlt héten tájékoztatták a beavatkozást végző intézményt, a Buenos Aires-i Halitus Klinikát.

"Boldogsággal tölti meg minden napunkat, és elfeledteti velem, min kellett keresztülmennem, hogy gyerekem legyen" - mondta Mónica Coronel különleges módon fogant kislányáról, aki császármetszéssel, 3,5 kilogrammosan született.

Yanina története 1999-ben kezdődött. Az akkor 25 éves Colonel úgy döntött, lefagyasztatja hat petesejtjét, miután az orvosi kezelések ellenére sem sikerült teherbe esnie. A Halitus Klinika orvosa, Carlos Quintans és szakértői csoportja nem sokkal korábban fejlesztett ki egy új módszert, amellyel hosszabb ideig lefagyaszthatók a petesejtek. A petesejtet folyékony nitrogénben őrizték.

Coronel csak 14 évvel később, 2013-ban fordult ismét a klinikához, ahol lombikban mind a hat petesejtet megpróbálták megtermékenyíteni a férj spermájával. A petesejtek közül egyetlen fogant meg, és azt beültették az asszonyba, aki egyébként korábban már világra hozott egy természetes úton fogant kisfiút.

A németországi Alsó-Rajnai Meddőségi Központ munkatársa, Georg Döhmen szerint nem meglepő a rekord, mert manapság nem szokatlan, hogy nagyon hosszú idő után problémamentes a lefagyasztott petesejt megtermékenyítése. A folyékony nitrogénben tárolt sejtekben ugyanis nem játszódnak le öregedési folyamatok.

A jövőben egyre kevesebb szerepet fog játszani, mikor történik meg a beágyazás, határt csak az anya kora szabhat - fejtette ki a szakértő. Bizonyos kor fölött megnőnek a terhességgel járó kockázatok a nő számára, emellett etikai kérdek is felmerülnek a gyermek jóllétére vonatkozóan.

lefagyasztott petefészekszövet, petefészekszövet beültetés, termékenység

2016-12-19 23:36:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop