Így hatékonyabb a mesterséges megtermékenyítés

Növeli a teherbeesés valószínűségét, ha a mesterséges megtermékenyítésben részesülő nők a beavatkozás után 15 percen át a hátukon fekszenek.

meddőség, lombik, mesterséges megtermékenyítés | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A hivatalosan intrauterin inszeminációnak nevezett beavatkozás során a spermiumokat a méh üregébe fecskendezik. Egy korábbi vizsgálat már utalt arra, hogy előnyös lehet, ha a beavatkozás után 10 percre lefektetik a pácienst, de akkor a kis esetszám miatt nem lehetett egyértelmű következtetést levonni.

A mostani tanulmány 391 pár adatait dolgozták föl. Véletlenszerűen döntötték el, hogy a beavatkozás után a nők feküdjenek-e 15 percen át, vagy pedig azonnal keljenek-e föl. A két csoportban 27 %, illetve 18 % lett a megfogant terhességek aránya. Az élveszületések aránya 27 %, illetve 17 % lett.

Szakértők szerint érdemes megvizsgálni, hogy a módszer ilyen jelentős mértékben növeli-e a teherbeesések arányát a való világban is. Ha igen, azzal jelentős összegeket spórolhatnak meg a babára vágyó párok, és az egészségügy is. Persze az is kérdés, hogy pontosan mennyi ideig érdemes fekve maradni ahhoz, hogy a legmagasabb legyen a teherbeesési arány.

WebMD
| meddőség, lombik, mesterséges megtermékenyítés
2009-11-12 12:25:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop